Kategorije Premium sadržaj

Rastrošne Dinamo žene: Rožićeva supruga masirala se na račun Dinama

Širi dalje

Tjednik Nacional piše da su došli u u posjed računa iz knjigovodstva Dinama koje temeljem anonimne kaznene prijave već dvije godine istražuju policija i DORH, a iz kojih se vidi kako su čelni ljudi Dinama, koji su se sada okrenuli protiv Zdravka Mamića, koristili privilegije i trošili klupski novac na žene.


Iz Dinama, u kojemu proteklih tjedana traje beskrupulozna bitka za prevlast između osuđenog i odbjeglog kriminalca Zdravka Mamića s jedne, te njegovih donedavnih odanih suradnika predvođenih Krešimirom Antolićem, s druge strane, zaraćene strane počele su plasirati kompromitirajuće  materijale za koje su se, kako doznaje Nacional, na temelju anonimne prijave zainteresirali policija i USKOK.

Među njima je i dio dokumentacije koja zorno ilustrira način na koji je Dinamo – u doba dok je njime i formalno upravljao Mamić, a Antolić mu je bio desna ruka – značajne novčane iznose trošio u nepotrebne, nenamjenske i iznimno dvojbene svrhe, a u stvarnosti održavao sustav baziran na kapilarnoj korupciji, povlasticama i sitnim, a za javnost negorim privilegijama.

Rastrošne ‘Dinamove’ žene

Te tvrdnje dobro ilustriraju računi koje je Dinamo platio privatnoj agenciji Ban Tours u vlasništvu člana skupštine kluba Željka Markovića, koje Nacional posjeduje, a iz kojih su vidljivi sastavi Dinamove delegacije na nekim europskim utakmicama u inozemstvu i iznosi koje je klub za to platio osobama koje su ondje trebale biti, ali i onima koje u normalnim okolnostima sasvim sigurno ne bi uživale takvu privilegiju.

Tako je, primjerice, koncem studenoga 2018. godine na utakmicu protiv Fenerbahçea u Istanbulu uz predsjednika kluba Mirka Barišića putovala njegova supruga Božica, zajedno su ondje proveli četiri noći, a aranžman je ukupno plaćen nešto iznad 10 tisuća kuna.

Što je još zanimljivije, u Dinamovom računovodstvu tom računu dopisali su brojeve dvaju putnih naloga, što znači da su i predsjednik Barišić i njegova supruga – o čijoj bilo kakvoj formalnoj funkciji na Maksimiru javnost dosad nije imala saznanja – poslani u Tursku na službeno putovanje.

Masdaža na račun Dinama

Koncem kolovoza 2019. godine bračni par Barišić po istom je receptu potrošio nešto iznad 10 tisuća kuna na službeno putovanje u norveški Trondheim, gdje je Dinamo igrao protiv Rosenborga, a za zajedničko putovanje u Manchester mjesec dana kasnije Dinamo im je platio 17 tisuća kuna.

Premda se ne radi o osobito značajnim iznosima u odnosu na ukupni budžet zagrebačkog kluba, ti računi ilustriraju krajnji nemar i neopreznost u trošenju sredstava i navode na logično pitanje: otkud supruzi predsjednika Kluba putni nalozi za službena putovanja?

“Božica Barišić s Dinamom je sklopila formalni ugovor o volontiranju, čime su joj se omogućile privilegije i povlastice tog tipa”, objašnjava Nacionalov sugovornik vrlo upućen u zbivanja na Maksimiru, koji tvrdi da je na nekim putovanjima Božici Barišić klub plaćao apsolutno sve troškove, uključujući i račune od 30-ak kuna za kavu u lobiju hotela, dok se supruga Miroslava Rožića, primjerice, na račun Dinama i masirala.

Barišić podržao Antolića

Upravo to je, kako tvrdi, jedan od razloga zbog kojih je vremešni dugogodišnji predsjednik kluba Mirko Barišić u najnovijim previranjima zauzeo stranu Krešimira Antolića: osim što je procijenjeno da Antolić ima naklonost političkih struktura na državnoj i gradskoj razini, poduzeo je sve kako on i njegova obitelj ne bi izgubili privilegije.

Računi za spomenute Dinamove ekspedicije u Istanbul, Trondheim i Manchester sadrže i imena brojnih drugih osoba koje su u njima sudjelovale te otkrivaju da se u nekim slučajevima Klub nije – kao u slučaju Božice Barišić – formalno pokrio ugovorom o volontiranju.

Rukom dopisane bilješke sugeriraju da je Dinamo plaćao putovanja nekih supružnika svojih funkcionera i drugih članova njihovih obitelji iz stavke “troškovi za reprezentaciju”, dakle, otprilike kao da se radi o promociji kluba.

Tako je, primjerice, u društvu današnje članice Uprave Amre Peternel bila ženska osoba istog prezimena – pretpostavlja se, njena kći – čije je ime zaokruženo i uz njega nadopisano “REPR”. Ukupni trošak za njih dvije iznosio je 10.616 kuna za četiri dana.

Jednako tako i s istim troškovima u Istanbulu su boravile Mirjana Ljuština, supruga Duška Ljuštine, i Zuzana Marčinko, supruga Mamićeva vjernog propagandista Tomislava Marčinka.

Po sličnom principu današnji lojalni Mamićev kadar Miroslav Rožić 

vodio je u Trondheim i Manchester suprugu Anđelku Rožić te su zajedno potrošili oko 27 tisuća kuna – s time da je uz njeno ime dopisana bilješka “Repr. II dohodak”, što znači da je taj trošak Dinamo morao službeno knjižiti kao dodatni dohodak za te osobe i na to platiti porez.

Jednak model primijenjen je na Senku Mandić, koja je u Norveškoj i Engleskoj boravila sa Zoranom Mamićem, a na to posljednje putovanje Dinamo je o svom trošku vodio i Igora Bartolovića, uz kojega je stavljena napomena “Zag. Pivovara”, te Dražena Miličevića, uz čije ime stoji “NK Lokomotiva”.


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Igrači Milana na dresovima imali djevojačka prezimena svojih majki. Objavili su zašto

Milan je deklasirao Cagliari 5:1 u 36. kolu Serie A. Utakmica Milana i Cagliarija nije…

42 minute prije

Prekršajna prijava za Trnjanske krijesove. Prijeti im kazna do 4.000 eura

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris podnijela je prekršajnu prijavu protiv organizatora Trnjanskih krijesova, a …

1 sat prije

Kolinda mu čestitala: “Hvala ti, Marko. Ponosna na tebe i na Hrvatsku!”

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović među prvima je čestitala Marku Purišiću koji je osvojio drugo…

2 sata prije