Kategorije Premium sadržaj

Rečenice o Hasanbegoviću zbog kojih je osuđen Tomić: “I danas bih napisao to isto!”

Širi dalje

Zlatko Hasanbegović, bivši HDZ-ov ministar kulture i predsjednik nove stranke Blok za Hrvatsku, na Županijskom sudu u Varaždinu dobio je i pravomoćnu presudu protiv kolumnista Ante Tomića.



Predmet spora je tekst “Jadi političkog minotaura”, koji je Tomić objavio u beogradskom Ninu 2016. godine, a u kojem je Hasanbegovića nazvao “ustaškim klaunom, slaboumnim zagrebačkim muslimanom, bijednikom, retardom, ideološkim jednorgom.”

Sud je djelomično prihvatio Tomićevu žalbu u pogledu iznosa odštete pa je dosuđenih 30.000 kuna iz prvostupanjskog postupka smanjio na 15.000 kuna

Sutkinja Amalija Švegović u obrazloženju je napisala da je tiskano izdanje Nina u Hrvatskoj i Sloveniji prodano u 130 primjeraka te da su u vrijeme objave spornog članka u medijima bile brojne negativne reakcije na tužitelja (Hasanbegovića) i njegovo obnašanje dužnosti ministra kulture, kritike njegova političkog svjetonazora i zahtjevi za smjenom te je stav suda da Hasanbegoviću pripada naknada zbog povrede prava osobnosti (pravo na dostojanstvo, čast i ugled) u iznosu od 15.000 kuna.

Iznoseći obranu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u siječnju 2018. Tomić je kazao da bi opet napisao isto:

“U članku sam komentirao ministra kulture koji je bio najuočljiviji u toj Vladi i koji je jednom dijelu javnosti bio najproblematičniji. Postojalo je puno prijepora oko njegova imenovanja pa sam odlučio o tome napisati tekst. Mene takvi stavovi inače provociraju, ali nisam imao namjeru nikoga vrijeđati. Te riječi sam izabrao komentirajući njegove postupke, riječi i stavove te političko djelovanje koje je meni nemoguće! Ja nisam komentirao njega osobno, već njegovo djelo.

I danas bih napisao to isto, jer to se tiče njegovog rada, a ne osobnog integriteta – kazao je Tomić zapitavši se što je, zapravo, uvredljivo u riječi “zagrebački musliman”  (riječ ‘slaboumni’ je ispustio, op. a.) koju je koristio.

Nakon što je u travnju 2016.  dvojica huligana napala Tomića u Splitu, verbalno ga vrijeđali, oteli mu šešir i i vikali  “govno jugoslavensko”,  Zlatko Hasanbegović, tada ministar osudio je napad kao i svako drugo fizičko nasilje

“Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ”, navedebno jeu priopćenju.

Tomić reagirao je na priopćenje kazavši da ga izjava Ministarstva kulture, kojem je na čelu Zlatko Hasanbegović, nije začudila. I usput osobno izvrijeđao ministra.

“Izjava ministra kulture u cijelosti je ispunila moja očekivanja. Razočaralo bi me da je Zlatko Hasanbegović reagirao kao normalno ljudsko biće”, rekao je tada Tomić.

M. Marković/Foto:FaH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Dani armenske kulture. U subotu u Zagrebu misa na armenskom jeziku

Dane armenske kulture u Hrvatskoj organizirala je Armensko – hrvatska zajednica,  pokrovitelj je  Veleposlanstva Republike…

10 sati prije

Milanović Litre tvrdi da je pokraden! DIP objavio da nije glasao sam za sebe

Marko Milanović Litre, zastupnik Hrvatskih suverenista koji nije izabran u novi saziv Sabora, tvrdi da…

11 sati prije

Gordan Malić: Treba li Hrvatska financirati tjednik Novosti?

Novosti su politički i društveni tjednik Srba u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Izdaje ga…

13 sati prije