Kategorije Premium sadržaj

Sačić predložio odličja sudionicima ključnih akcija za oslobođenje Hrvatske

Širi dalje

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić predložio je Odboru za ratne veterane pokretanje procedure za dodjelu ratnih odličja sudionicima značajnih pobjedonosnih ratnih operacija Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Specijalne policije MUP-a RH tijekom Domovinskog obrambenog rata.



Predlaže da Odbor zatraži od Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva hrvatskih branitelja da se na popis oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija za koje se dodjeljuju odličja i medalje dodaju i akcije oslobađanja okupiranih dijelova Zapadne Slavonije (VRA OTKOS 10), oslobađanja  drniškog kraja, odnosno šibenskog zaleđa (VRA Miljevački plato) te oslobađanja i zaposjedanja zapadnih i središnjih vrhova Velebita te sjeveroistočnog podnožja Velebita (VRA POSKOK 1).

Također, Sačić predlaže da se na popis uvrste i akcije deblokade Dubrovnika (VRA TIGAR), oslobađanja Maslenice i Masleničkog ždrijela, Ravnih Kotara te oslobađanje brane Peruča (VRA Maslenica i Gusar), oslobađanja sjevernog, ličkog dijela i podnožja Velebita (VRA Medački džep) te sudbonosna i prijelomna ratno vojno oslobađajuća akcija na širem području hrvatske planine DINARE (VRA ZIMA 94).

Sačić je danas na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru izrazio žaljenje što ni 30 godina od početka rata naše društvo još nije u potpunosti izrazilo simboličnu i stvarnu zahvalnost, dalo moralnu satisfakciju hrvatskim braniteljima i osloboditeljima koji su sudjelovali u iznimno značajnim i važnim, ponekad presudnim vojno osloboditeljskim akcijama i operacijama.

„Te akcije su u današnje vrijeme već pomalo i zaboravljene u hrvatskoj javnosti i nedopustivo blijede u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda. Stoga je nacionalno odgovorno i pravedno odmah pokrenuti predloženu proceduru radi izražavanja jasne i zaslužene nacionalne zahvalnosti, davanja moralne satisfakcije našim herojima, svim sudionicima ovih istaknutih vojnoredarstvenih ratno vojno pobjedničkih akcija i operacija iz Domovinskog obrambenog rata.

Na to nas obvezuju ogromne žrtve naših hrabrih hrvatskih ratnika koje nikada ne smijemo zaboraviti, kojih se nikada ne smijemo odreći i kojima nikada ne smijemo okrenuti leđa.

Na žrtvi i vojnoj sposobnosti tih hrabrih i nesebičnih ljudi, hrvatskih domoljuba,  moraju se graditi čvrste, neraskidive veze, nerazrušivi mostovi s budućim generacijama, nadolazećim hrvatskim naraštajima, dionicima i baštinicima hrvatskih ratnih pobjeda, koje moraju biti i temelj našeg univerzalnog pobjedničkog duha i mentaliteta“, poručio je Željko Sačić.

R.I. /Foto: press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

3 sata prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

4 sata prije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

4 sata prije