Kategorije Premium sadržaj

Širi se izjava lažne sestre iz Slovenije koja tvdi da su neka cjepiva smrtonosna

Širi dalje

Društvenim mrežama širi se snimka osobe koja se lažno predstavlja kao sestra s Univerzitetske kliničke bolnice u Ljubljani i tvrdi da su neka cjepiva zapravo smrtonosna.



Među hrvatskim korisnicima Facebooka proširila se dezinformacija o navodnoj medicinskoj sestri iz Ljubljane koja je razotkrila veliku zavjeru u pozadini kampanje cijepljenja protiv Covida-19.

Dezinformacija se širi u vidu tekstualne objave (primjer, na Facebooku podijeljen skoro devet tisuća puta, arhiviran je ovdje), ali i kao video i audio sadržaj (primjeri arhivirani ovdje i ovdje), piše Faktograf.

U svim ovim objavama lažno se tvrdi da je medicinska sestra bolnice Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani odlučila postati zviždačica pa je iznijela dokaze da se cijepljenjem protiv Covida nad ljudima zapravo vrši nehumani eksperiment.

“Glavna medicinska sestra na UKC, kliničkom centru u Ljubljani, koja radi na primanju boca i vodi sve to, dala je otkaz, izašla je pred kamere i iznela flašice sa tekućinom bocki. Pokazala je narodu kodove na bočicama gde svaka sadrži 1, 2 ili 3 brojku u kodu, a potom objasnila značenje tih brojki. Broj 1 je placebo, fiziološki rastvor. Broj 2 je klasična RNA bocka. Broj 3 je RNA bocka koja u sebi sadrži, onko gen, vezan za adeno virus koji doprinosi razvoju raka.

Za ove bocke pod broj 3 kaže da će ljudi koji su je primili u roku od 2 godine oboljevati od kancera meko tkivnih organa. Kaže ona, je lično prisustvovala bockanju svih političara i tajkuna i svi su primili bocku sa brojem 1, znači primili su fiziološki rastvor, placebo”, stoji u objavi koja se proširila Facebookom.

Da ništa od navedenog nije točno, za slovenski portal 24ur potvrdili su iz same bolnice u Ljubljani.

“Moć društvenih mreža. Opskurna stranica Seemorerocks objavila je “članak” o “skandalu s cijepljenjem u Sloveniji”, kada je medicinska sestra iz UKC Ljubljana navodno izašla pred novinare i pokazala bočice cjepiva s konačnim brojem 1 (placebo), 2 (cjepivo) ili 3 (smrtonosna doza). Potpuno izmišljena vijest o cijepljenju u Sloveniji, koja je kružila društvenim mrežama u stranim zemljama, dokazuje da je s malo mašte i gotovo bez napora moguće “servirati” potpuno lažne informacije o tome što se događa u drugoj zemlji, bilo da je laž o događaju, vezanom uz cijepljenje i cjepiva, ili o političkim ili društvenim događajima.

Poričemo ovu priču u svim njenim verzijama.

Gospođa na snimci nije glavna sestra u UKC Ljubljana. Gospođa na snimci nije zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljani, niti je ikad bila. Događaj prikazan na snimci nije se dogodio u našoj instituciji”, objavili su  iz UKC Ljubljana

Njihova stvarna glavna sestra Zdenka Mrak, koja i dalje radi svoj posao, pozvala je građane da se cijepe protiv Covida-19 jer je cjepivo sigurno i pruža znatnu zaštitu od oboljenja i smrti.

Slovenski portal 24ur također piše kako snimka s govorom osobe koja se lažno predstavlja kao medicinska sestra UKC-a u Ljubljani otkriva da su na predmetnom događaju kraj nje neki od viđenijih antivakserskih aktivista u Sloveniji.

Prema podacima koje agregira Our World in Data, u Sloveniji je barem jednom dozom cjepiva protiv Covida-19 cijepljeno skoro 60 posto populacije. Gledajući broj slučajeva, Slovenija doživljava dosadašnji vrhunac epidemije; u studenom je broj novih slučajeva po prvi put prelazio tri tisuće dnevno.

Smrtnost je, međutim, puno manja nego ranije; dok je u studenom 2020. u Sloveniji dnevno znalo umirati više od 50 ljudi, ovo jeseni broj dnevnih smrtnih slučajeva manji je od 20.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

54 minute prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

4 sata prije