Kategorije Premium sadržaj

Službeni rezultati: Komšić opet predstavnik Hrvata, Dodiku prijeti poraz u RS-u

Širi dalje

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) u subotu je navečer objavilo preliminarne rezultate izbora provedenih u toj zemlji 2. listopada kojima je potvrđeno kako su u utrci za članove Predsjedništva BiH pobijedili Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, a tri najveće nacionalne stranke dobile su većinu glasova u parlamentima države i entiteta.



Prema preliminarnim rezultatima Komšić je kao kandidat za Predsjednišvo BiH iz reda Hrvata dobio nešto više od 227 tisuća glasova a Borjana Krišto 180 tisuća. Bećirović je kao kandidat za bošnjačkog člana državnog vrha dobio 320 tisuća glasova a Bakir Izetbegović 206 tisuća.

Član Predsjedništva BiH iz reda Srba postala je Željka Cvijanović koja je dobila 321 tisuću glasova, a njen glavni protukandidat Mirko Šarović dobio je 220 tisuća glasova.

Najveći broj glasova za Zastupnički dom parlamenta BiH i pojedinačno najveći broj mandata dobili su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, Stranka demokratske akcije (SDA) te HDZ BiH, no to svim tim strankama ne jamči sudjelovanje u vlasti jer ih oporbene stranke mogu potisnuti iz vlasti.

SNSD najjača je stranke i u natjecanju za mjesta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a SDA i HDZ imaju pojedinačno najviše glasova za Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, no blok oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka u tom entitetu također ima matematički potencijal preuzeti vlast od SDA.

Preliminarni rezultati u utrci za predsjednika Republike Srpske nisu objavljeni jer se još prebrojavaju glasovi za kandidate za tu dužnost gdje se vodi tijesna utrka između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbe Jelene Trivić.

Nakon objave preliminarnih rezultata sudionici izborne utrke imaju rok od tri dana za ponošenje žalbi za utvrđene izborne rezultate o kojima odlučujuje SIP. Konačni i potvrđeni rezultati izbora u BiH trebaju biti objavljeni do 3. studenog.

Hina/Foto: cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi izbori u BiH

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

9 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

12 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

13 sati prije