Kategorije Premium sadržaj

Srbijanski novinari narugali se Vučiću koji tvrdi da u Bruxellesu nema šećera, ulja i brašna

Širi dalje

Zbog neobjašnjive nestašice šećera u Srbiji Aleksandar Vučić zatražio je krajem svibnja da tajna služba BIA pokrene posebnu istragu.



“Povodom umjetno izazivanih nestašica državna istražna tijela bavit će slučajem jednog tajkuna iz Kolubarskog okruga, koji je otkupom namirnica htio zaraditi veliki novac i prevariti državu”, rekao je Vučić.

Nije samo šećer u pitanju, i za neke druge namirnice taj je tajkun htio otkupiti sve, optužio je predsjednik Srbije. “Nemamo mi problema s količinama šećera, imali smo problema s jednom firmom iz Kolubarskog okruga, s jednim tajkunom, nekim kamatarima koji misle da je vrijeme da zarade veliki novac”, rekao je.

Obećao je građanima da će imati šećera, soli, brašna, ulja, ali da ne kupuju preko mjere. No, već nekoliko tjedana u Srbiji vlada prava nestašica šećera, a sve što se izloži na police nestane u svega nekoliko sati.

Panična kupovina šećera ne prestaje, police su uglavnom poluprazne, pa su mnogi trgovci ograničili količinu koja se može kupiti na dva do pet kilograma, prenosi Euronews na srpskom jeziku.

Vučić je istaknuo da Srbija nema problema sa šećerom, već da u šoping dolaze i ljudi iz regije i da “kupuju po deset paketa, jer je kod nas najjeftiniji”.

Zbog kritične situacije u kojoj se nalaze trgovci, uvedeno je ograničenje od kupovine maksimalno pet kilograma šećera po jednoj kupovini, a problem je nastao i zbog nekih trgovaca koji su i do deset puta više prodavali šećer u skupljim varijantama, dok su pakiranja od kile ”čuvali”.

O panici s opskrbom šećerom u nekoliko je navrata progovorio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je upozoravao kako se diljem Europe širi val poskupljenja.  Više puta je ponovio da u Srbiji neće biti nestašice hrane, brašna, ulja i šećera ali da će Europa to osjetiti.

Kako bi provjeriti zalihe osnovnih živežnih namirnica u Europi o kojima priča Vučić, novinari Nove.rs otišli su u Bruxelles.

– Ulja ima za izvoz, košta 2,49 eura. Čini se da ta priča o nestašici nije toliko točna. Priča se da se mi kupamo u ulju dok Europa grca, no čini nam se da baš i ne gladuju – kazali su novinari koji su bili u jednoj trgovini.

A i šećera je bilo pregršt, i koštao je 1,85 eura.

– Sve su trgovine opskrbljene i uljem i brašnom i šećerom, a kad govorimo o cijeni, uspoređujući plaće u Belgiji i plaće u Srbiji, ovo je skoro pa besplatno – dodali su.

R.I. /Foot: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

5 sati prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

6 sati prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

6 sati prije