Kategorije Premium sadržaj

Što je istina o izjavi Henryja Kissingera “cijepljenje će prorijediti stado”

Širi dalje

Hrvatskim portalima i društvenim mrežama posljednjih dana širi se citat koji se pripisuje Henryju Kissingeru, državnom tajniku SAD-a iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dobitniku Nobelove nagrade za mir 1973. godine.



“Jednom kada stado prihvati obavezno prinudno cijepljenje, igra je završena! Tada će prihvatiti bilo što, i prinudnu donaciju krvi ili organa – za opću dobrobit. Kontrolirate um ovaca, i kontrolirat ćete cijelo stado. Proizvođači cjepiva će zarađivati milijarde, a mnogi od vas u ovoj prostoriji danas su investitori. To je ogromna pobjeda. Razrijedit ćemo stado, a pritom će nam oni sami platiti usluge istrebljenja…“, citat je koji se pripisuje Kissingeru.

U hrvatske medije taj citat došao je preko teksta bh. diplomata i novinara Zlatka Dizdarevića, koji je taj  citat objavio  13. travnja 2020. godine u kolumni na banjalučkom portalu Buka.

U tekstu „Sloboda izolacije i sjećanje na davna upozorenja“ Dizdarević iznosi teze da su današnju realnost na planeti „iza kulisa modelirali drugačije nego što smo mislili“, spominje „nove klase“ i optužuje Kissingera da se s Billom Gatesom založio za masovno cijeljenje i „globalnu vladavinu“. Do zaključka je, kako piše, došao čitajući „zaboravljene zapise“, odnosno „stare dokumente“.

Kolumna je u međuvremenu nestala s portala

Lažni citat, piše u analizi vijesti portal Faktograf, prvi put se pojavio u travnju 2019. godine kao meme na jednoj od najpopularnijih meme stranica. U toj objavi navedeni citat imao je još jednu rečenicu na samom kraju, a prema tom izvoru Kissinger je svoj govor završio ovako – „A sad, što je za ručak?“ – čime se naglašava govornikova bešćutnost.

Po tim navodima Kissinger je citirano izrekao 2009. godine u  govoru na Vijeću za eugeniku Svjetske zdravstvene organizacije. Iz Svjetske zdravstvene organizacije su prošle godine izjavili da ne postoje arhive ni bilo kakvi zapisi koji bi potvrdili da je Kissinger održao takav govor u njihovoj organizaciji, a Vijeće za eugeniku među tijelima Svjetske zdravstvene organizacije ni ne postoji.

Francuska novinska agencija AFP, koja je pokrenula centar za provjeru informacija vezanih za koronavirus, kontaktirala je i Kissingerov ured gdje im je rečeno kako je citat „potpuna izmišljotina“, navodi Faktograf.

AFP navodi i kako neki korisnici društvenih mreža citat datiraju u 10. prosinac 1974. godine i Kissingerovo izvješće o nacionalnoj sigurnosti u kojem se spominje i porast broja svjetskog stanovništva. Izvješće je Bijela kuća deklasificirala još 1989. godine, ali u njemu nema ni naznaka onoga što se tvrdi da je Kissinger izrekao u izmišljenom citatu.

FullFact, britanski fact-checking portal, također je tvrdnje da Kissinger zagovara depopulaciju putem cijepljenja označio netočnima, isto kao i američki PolitiFact.

Meme iz 2019. godine pojavio se nakon prethodne epidemije ospica u New Yorku, a pojavom epidemije koronavirusa lažni citat se ponovno proširio društvenim mrežama što se poklopilo s posljednjim Kissingerovim istupom u javnosti, od 3. travnja kada je The Wall Street Journal objavio njegov tekst ” “Pandemija koronavirusa zauvijek će promijeniti svjetski poredak

 
“.

Henry Kissinger je i inače jedan od omiljenih likova u raznim teorijama zavjere u kojim ga se prikazuje kao  važnu osobu u tajnim društvima koja iz sjene vladaju svijetom.

M. Marković/Foto: Afp

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

HDZ odgovorio “poturici” Raspudiću: Pod krinkom ‘velikog desničara’ igra za ljevicu

HDZ se na svom Facebooku osvrnuo na izjavu Nine Raspudića “prije bih se poturčio nego…

10 minuta prije

Rafalei će sutra letjeti nad Hrvatskom. Evo gdje ih sve možete vidjeti

Dva hrvatska Rafalea će u srijedu 1. svibnja 09:00 do 11:00  u čast vojno redarstvene…

1 sat prije

Plenković potvrdio: “Novih izbora neće biti, pobjednici formiraju vladu”

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke najavio je da će sutra građani moći vidjeti…

2 sata prije