Kategorije Premium sadržaj

TKO JE DIJANA VICAN: Imoćanka koju nije smijenilo ni 20.000 prosvjednika, hoće li to HNS-ova Blaženka Divjak

Širi dalje

S funkcije šefice Povjerenstva za kurikulnu reformu nije ju uspjelo smijeniti ni više od 20 tisuća prosvjednika diljem Hrvatske, a čini se da će ostati na funkciji i unatoč tome što ne uživa povjerenje HNS- ove ministrice Blaženke Divjak, koja želi zasjesti u fotelju šefice Povjerenstva.



Premijer Andrej Plenković više je puta kazao da Vican ima njegovo povjerenje.

Rektorica Vican odlično radi svoj posao“, ponovio je u ponedjeljak premijer Plenković, javno pokazavši da uživa njegovu potporu, ali i podsjetio da je osim što je voditeljica Vladinog Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, Vican i rektorica Sveučilišta u Zadru.

Uz to predložena je i za predsjednicu Upravnog vijeća Agencije za znanosti i visoko obrazovanje čime Dijana Vican postaje jedna od najutjecajnijih osoba u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Tko je Diana Vican?

Rođena je 5. prosinca 1959. u Imotskom, gdje je završila osnovnu školu i opću gimnaziju. Jednopredmetni studij pedagogije na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1984. godine. U istoj ustanovi završila je 1991. poslijediplomski znanstveni magistarski studij iz andragogije obranom magistarske radnje pod naslovom Koncepcija odgoja i obrazovanja odraslih Paula Freirea.

Stupanj doktorice znanosti stekla je 2000. obranom doktorske disertacije pod naslovom Odgoj i obrazovanje djece Albanaca u Republici Hrvatskoj.

Na radno mjesto asistentice na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zadru Sveučilišta u Splitu, danas Sveučilišta u Zadru, zaposlena je 1987. Na istoj ustanovi ostvarila je znanstvenonastavna napredovanja.

Znanstvena savjetnica i redovita profesorica u znanstvenom području društvenih znanosti, polju pedagogije, grani opće pedagogije.

Znanstveno-stručni i nastavni rad realizira u nekoliko pedagogijskih disciplina – općoj, sustavnoj i interkulturalnoj pedagogiji, obrazovnim politikama, andragogiji, poduzetničkom obrazovanju, inkluzivnom obrazovanju te obrazovanju nastavnika.

U nastavni rad uključena je od početka zaposlenja na studiju pedagogije te drugim studijskim programima s Programom za stjecanje nastavničkih kompetencija. Doprinosila je stalnom inoviranju studijskog programa pedagogije na preddiplomskoj i diplomskoj razini i razvoju doktorskog studija pedagogije.

Znanstveni rad ostvarivala je prema zakonskim zahtjevima znanstvene djelatnosti, i to objavljivanjem znanstvenih radova, prijavljivanjem i vođenjem znanstvenih projekata, sudjelovanjem u zajedničkim znanstvenim projektima u zemlji i inozemstvu, programskim i organizacijskim odborima znanstvenih konferencija u zemlji i inozemstvu, članstvima u uredništvima znanstvenih časopisa iz područja pedagogije, recenzentskim poslovima te razvitku mladoga znanstvenog kadra.

Od početka rada na visokoobrazovnoj ustanovi znanstveno i stručno se usavršavala u zemlji i inozemstvu (Sjedinjene Američke Države, Finska, Škotska, Slovenija, Danska, Njemačka i dr.).

Stalno je angažirana kao pozvani predavač na stručnim usavršavanjima odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja te kao pozvani predavač na tuzemnim i inozemnim konferencijama.

Obnašala je nekoliko funkcija na Sveučilištu. Bila je zamjenica pročelnika Odjela za pedagogiju (2003. – 2006.), v.d. pročelnica Odjela za pedagogiju (akad. god. 2006./2007.), prorektorica Sveučilišta u Zadru (studeni 2007. – siječanj 2008.), voditeljica Katedre za opću pedagogiju pri Odjelu za pedagogiju (akad. god. 2012./2013. i 2013./2014.). Od akad. god. 2011./2012. prorektorica je na Sveučilišta u Zadru.

Obnašala je nekoliko funkcija izvan Sveučilišta. Bila je predsjednica Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (2005. – 2009.), predsjednica Vijeća za nacionalni kurikulum pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (2006. – 2009.) i državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (2008. – 2011.).

Bila je članica relevantnih radnih skupina i povjerenstava na nacionalnoj razini: Pregovaračke skupine – Poglavlje 26: Obrazovanje – kultura (2005. – 2006.), Pregovaračke skupine – Poglavlje 23: Pravosuđe i temeljna prava (2010.), Povjerenstva za izradu Hrvatskog  kvalifikacijskog okvira pri Vladi RH (2007. – 2010.). Od ove je godine (2015.) predsjednica Sektorskog vijeća za odgoj, obrazovanje i sport pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Prof. dr. sc. Dijana Vican dala je poseban doprinos svojim sudjelovanjem u osnivanju Sveučilišta u Zadru, prvoga departmanskog sveučilišta u Republici Hrvatskoj, zatim izradi Elaborata Sveučilišta u Zadru i razvitku Sveučilišta do danas.

Pokrenula je osnivanje sveučilišnog centra “Stjepan Matičević” (2005.), koji vodi i preko kojega ostvaruje svoje projektne ciljeve u području visoke kvalitete nastavničke kvalifikacije, profesionalizacije školskog menadžmenta i poticanja razvoja obrazovanja odraslih. Svojim radom i angažmanima stalno i nesebično doprinosi znanstvenoj i stručnoj afirmaciji te popularizaciji Sveučilišta u Zadru u zemlji i inozemstvu.

M.M. /Foto: Luka GerlancHM


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije