Kategorije Premium sadržaj

U dvije godine Zajednica Susret kroz EU projekt provela šest stručnih edukacija

Širi dalje

Kroz dvije godine trajanja projekta „Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike“, UP 02.2.2.12.006  Zajednice Susret održano je pet edukacija i konferencija, a završna, šesta edukacija će se održati u lipnju.



Edukacije i konferencija namijenjene su stručnjacima koji se bave sa osobama sa problemima ovisnosti. Njih 19 završilo je edukaciju o socijalnim uslugama izvan institucija i mogućnosti suradnje s nadležnim ministarstvima, 10 je završilo edukaciju o širenju, razvoju i uvođenju novih socijalnih usluga kroz financiranje Europskog socijalnog fonda, dok ih je 9 je završilo edukaciju o upravljanju vremenom, prioritetima i rizikom u pomirenju obiteljskog i poslovnog života primjenjivu za izmještene korisnike.

Dvanaest (12) stručnjaka završilo je Edukaciju o načinima pristupu ovisnicima na prijelazu iz institucionalne skrbi u izvaninstitucionalnu ,a njih 8 završilo je edukaciju o načinima prevencije institucionalizacije ovisnika.

Na konferenciji o potrebi uključivanja ovisnika u društvo kroz pružanje socijalnih usluga u zajednici u svrhu jačanja procesa deinstitucionalizacije sudjelovalo je 19 stručnjaka.

Prevencija institucionalizacije ovisnika provodi se protekle dvije godine kroz projekt „Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike“ koji završava 1.srpnja ove godine, a provodi ga Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET u partnerstvu s Humanitarnom organizacijom „Zajednica Susret“.

Projekt je vrijedan  3.020.098,48 kuna, a financira ga u stopostotnom iznosu Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. (85%) i Državni proračun Republike Hrvatske (15%).

Projekt je usmjeren na deinstitucionalizaciju kao proces oporavka ovisnika i sprečavanje njihove institucionalizacije. Između ostalih aktivnosti, Zajednica Susret ovim projektom pomaže ovisnicima da produlje resocijalizaciju kroz boravak u organiziranom stanovanju. Oni koji su prošli terapijsku zajednicu mogu se kroz organizirano stanovanje uz podršku socijalnog mentora osamostaliti za daljnji život.

Proces deinstitucionalizacije kroz osnivanje organiziranog stanovanja (stambene zajednice) u Kaštel Novom dokazao je poboljšanu kvalitetu života i produljen životni vijek jedanaestorici (11) korisnika kojima je kroz različite socijalne usluge osigurano da, kao bivši ovisnici, izvan institucija postanu radno i funkcionalno sposobni članovi društva.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Plenković: Načelno imamo 83 ruke, a Nina će biti u idućoj Vladi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…

4 sata prije

Ministrica o uhićenju pomoćnika: Spriječili smo pokušaj prevare od 3.2 mil. eura

Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…

6 sati prije

Vesna Vučemilović dala ostavku na sve funkcije u Suverenistima, HDZ bliže većini

Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim…

6 sati prije