Kategorije Premium sadržaj

U Rijeci predstavljen projekt MOSI koji olakšava kretanje osobama s invaliditetom

Širi dalje

Projekt MOSI – ”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti’‘, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner, predstavljen je javnosti na edukaciji u Rijeci.



Projektom se uspostavlja kompleksan IT sustav koji će značajno olakšati dodjelu povlastica osobama s invaliditetom u području prometa, a na edukaciji su osobama s invaliditetom pobliže predstavljeni svi njegovi elementi.

Mateo Crnković i Darko Akrap iz AKD-a prikazali su Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, nove isprave kojima će se osobama s invaliditetom olakšati pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

“Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Sada se prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj i nije potrebno obilaziti šaltere.

Sustav, povezan sa svim potrebnim državnim registrima, smanjit će administraciju u postupku dodjele prava, osiguravajući efikasnije i jednostavnije korištenje prava za osobe s invaliditetom“, pojasnio je Crnković.

„Hrvatska je prva država članica EU-a koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU, uključujući turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport.

Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri ključna područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta“, napomenuo je Akrap.

Darko Akrap, Jan, Marisstella Bolić i Mateo-Crnković

Projekt i edukaciju podržala je Marisstella Bolić, majka osobe s invaliditetom, koja je podijelila svoje iskustvo:

„Za nas koji često putujemo po Hrvatskoj i Italiji, ovaj novi sustav predstavlja veliko olakšanje. Sada kada su sve potrebne usluge objedinjene u jednoj iskaznici, nema više potrebe za podnošenjem brojnih pojedinačnih zahtjeva. To nam je uvelike pojednostavnilo život, smanjilo administrativne prepreke i omogućilo lakši pristup raznim pogodnostima koje nude i druge zemlje Europske unije.

Ova promjena značajno pomaže i unaprjeđuje našu svakodnevicu, čineći putovanja manje stresnima i dostupnijim”, rekla je Bolić.

Podsjetimo, jedan od temelja ovog projekta je postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u.

Za izdavanje svih navedenih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI), stoga se pozivaju svi korisnici da što prije ažuriraju svoje podatke, kontaktirajući invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za dobivanje isprava je prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Projekt MOSI, financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavlja investiciju vrijednu više od dva milijuna eura. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024.

Više informacija korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama https://mosi.akd.hr.

Sponzorirani sadržaj/Foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi akdMOSI

Najnovije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

1 minuta prije

Poznatu liječnicu i influencericu naljutio taksist: “Nema napojnice za njega…”

Liječnica i influencerica Petra Meštrić danas je sa svojim pratiteljima podijelila iskustvo koje je doživjela u taksiju.…

4 sata prije

Godišnjica Bleiburga: Jandroković izrazio pijetet prema žrtvama

Komemoracijom na zagrebačkom groblju Mirogoju u subotu je obilježena 79. godišnjica Blajburške tragedije, a počast…

4 sata prije