Kategorije Premium sadržaj

Ustavni sud srušio presudu protiv News Bara, a Bujancu su već platili odštetu

Širi dalje

Ustavni sud RH srušio je pravomoćnu presudu prema kojoj je News Bar Empire, poznati izdavač satiričnog i humorističnog sadržaja, morao voditelju Velimiru Bujancu platiti odštetu zbog satiričnog komentara o njemu. Nije, kaže, dobro odvagnuto je li veće pravo na slobodu izražavanja od prava na zaštitu časti u ugleda, piše Ana Raić na N1 televiziji.



Slučaj će biti vraćen Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, te će se postupak morati ponoviti. Po prvostupanjskoj presudi, koju je viši sud potvrdio, News Bar je morao platiti Bujancu 12 tisuća kuna odštete zbog povrede ugleda i časti.

Bujanec je u travnju 2021.  objavio da mu je na račun sjelo 12 tisuća kuna.  “Mnogi su mi se rugali kada sam svojedobno tužio “satirični“ News Bar. Ja se neću nikome rugati, ali sa osobitim zadovoljstvom izvješćujem svekoliku hrvatsku javnost da mi je na račun upravo sjeo iznos od 12 tisuća kuna, uvećan za šestogodišnju kamatu, što uopće nije malo”, objavio je na Facebooku

Da je News Bar ovršen tada je potvrdio i Vlado Lucić, bivši glavni urednik tog portala. Iz New Bara tada su  najavili da će se žaliti Vrhovnom sudu, a ako bude potrebe, ići će i na Europski sud za ljudska prava.

Bujanec je tužio News Bar jer je u svibnju 2015. na svom portalu objavio tekst pod naslovom “Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura”. Prema Bujančevoj tužbi, u tom su tekstu objavljeni neistiniti i uvredljivi navodi tvrdeći  je da je cijeli tekst netočan.

News Bar je objavio da je “vijest o zapljeni tisuću sto kilograma najfinijeg kolumbijskog bijelog praha bila previše za srce velikog Hrvata sa slabim srcem, Velimira Bujanca”.

Sporni tekst o Bujancu

“Vijest o toj rekordnoj zapljeni bila je previše za barda hrvatskog televizijskog novinarstva Velimira Bujanca koji se nasred šatora u Savskoj počeo gušiti i pao u nesvijest. Srećom, ekipa Hitne pomoći koje dežura kod šatora smjesta ga je odvezla i u kombiju počela s reanimacijom”, stajalo je dalje u satiričnom tekstu.

Opisano je zatim kako je proteklo navodno spašavanje Bujančevog života, te kako je jedan od kolega novinara, koji je pri tome pomagao liječnicima, kasnije imao problema jer se previše približio Bujančevom nosu. Očito se ovdje aludiralo da je Bujanec bio našmrkan, budući da je ranije, kako je i sam potvrdio u svom iskazu u postupku pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu bio uvjetno osuđen zbog zlouporabe droge.

Uvreda ili satira?

Na kraju je napisano i kako je Velimir Bujanec za dilera koji je uhićen na jahti s kokainom vrijednim 44 milijuna eura rekao da je “pošteni Srbin”, kakve on i pozdravlja na kraju svake svoje emisije. Još je pisalo da je na izlasku iz bolnice viknuo da je “za dom spreman”.

Bujanca je zasmetalo i što je uz sporni mu tekst objavljena fotografija njega s umirovljenim generalom Željkom Sačićem, koji je, “ni kriv ni dužan uvučen u ovakav tekst”.

Iako je poznato da News Bar objavljuje satirične komentare kakav je bio i ovaj o Bujacu, Općinski građanski sud u Zagrebu, te kasnije Županijski sud u Zagrebu donijeli su presudu prema kojoj je Bujancu doista nanijeta šteta. Ona je iznosila 12.000 kuna odnosno oko 1.600 eura. Za taj je iznos, kako je sam objavio prije točno tri godine, Bujanec i ovršio News Bar. Presuda je izazvala puno polemike u javnosti.

Satira ili neistina?

Naime, sudovi su zaključili da je News Bar objavio neistinite informacije, kojima je svjesno i bezobzirno uvrijedio i oklevetao Velimira Bujanca.

“Ovi navodi izneseni su na krajnje neprihvatljiv i neprofesionalan način, te se stoga njihovom objavom svjesno i zlonamjerno, moralno diskreditira osobu Velimira Bujanca i to ne samo kao čovjeka, nego i kao novinara”, poručili su niži sudovi odbivši tvrdnju da se radilo o satiri kojoj je svojstveno pretjerivanje i grubost u komentiranju.

Nakon svega News Bar je Ustavnom sudu podnio tužbu žaleći se na povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja.

Što je zaključio Ustavni sud?

Sada stiže odluka ustavnih sudaca koji su zaključili da se ovdje radilo o satiri.

“Ne ulazeći u svaku pojedinačnu izjavu o Velimiru Bujancu u spornom članku, nema sumnje da su te izjave uporabljene u specifičnom kontekstu, ali su ostale u granicama dopuštenog pretjerivanja (limits of admissible exaggeration). Nadležni sudovi su propustili ocijeniti izjave News Bara o tužitelju u kontekstu članka kao cjeline pri tome ispustivši iz vida da je satira specifičan oblik umjetničkog izražavanja i društvenog komentara koja svojim inherentnim značajkama preuveličavanja i iskrivljavanja stvarnosti prirodno nastoji provocirati i uznemiriti. Prema tome svako miješanje s pravom na slobodno izražavanje u tom kontekstu mora biti ocijenjeno s posebnom brigom”, stoji u odluci Ustavnog suda.

Drugim riječima, niži sudovi nisu pravilno odvagnuli pravo News Bara na slobodno izražavanje u odnosu na Bujančevo pravo na zaštitu časti i dostojanstva.

Naputak nižim sudovima

“Ustavni sud ocjenjuje da za sada osporene presude ne utvrđuju uvjerljivo prijeku društvenu potrebu za davanje prednosti pravnoj zaštiti jamstva dostojanstva, ugleda i časti Velimira Bujanca pred slobodom mišljenja i izražavanja misli i dosudu naknade štete protiv News Bara.

Razlozi koje su sudovi naveli ne mogu se smatrati dostatnima i mjerodavnima za takvo miješanje u slobodu izražavanja News Bara. Stoga se ne može zaključiti da su sudovi ostvarili pravičnu ravnotežu Ustavom zajamčenih suprotstavljenih prava Bujanca i News Bara.

Slijedom svega navedenog Ustavni sud utvrđuje da je osporenim presudama News Baru povrijeđeno jamstvo slobode mišljenja i iznošenja misli propisano Člankom 38. stavcima 1. i 2. Ustava u vezi s načelom ograničenja slobode ili prava razmjerno naravi potrebe u svakom pojedinom slučaju propisanog Člankom 16. stavkom 2. Ustava”, zaključeno je.

M.M./Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Penava: Puno smo bliže dogovoru, danas ću nazvati Grbina

Ivan Penava predsjednik Domovinskog pokreta,  u ponedjeljak je komentirao  pregovore s HDZ-om i njihov nastavak…

15 minuta prije

Saznajte kako adrenalin utječe na psihološko stanje

Istražite kako adrenalin utječe na naše misli i emocije, te kako ovaj moćni hormon može…

2 sata prije

Hodak: Vašarska čerga iz Srbije na festivalu Marka Marulića u HNK Split

Hrvatska je puna rigidnih desničara. Sad su pobijedili i na izborima kroz Domovinski pokret i…

3 sata prije