Kategorije Premium sadržaj

VIDEO Neviđen kaos u Kanadi, zapaljeno čak šest katoličkih crkava

Širi dalje

Prošlog tjedna u zapadnoj Kanadi su izgorjele četiri katoličke crkve,  a jučer su u manje od sat vremena izgorjele dvije crkve u Britanskoj Kolumbiji, na području na kojem živi autohtono indijansko stanovništvo, javlja BBC.



Policija je objavila da su crkve potpuno uništene, dodavši kako požare smatra “sumnjivima”.  Vijesti o, prema svemu sudeći, namjerno zapaljenim crkvama u Kanadi dolaze nakon otkrića koje je šokiralo Kanadu.

Naime, autohtono pleme prošlog je tjedna objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata, čime je razotkriven djelić kalvarije koju su prolazila djeca autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.

Ostaci 215 djece pronađeni su zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu u Kanadi, otkriće koje je premijer Justin Trudeau krajem svibnja nazvao potresnim podsjetnikom na sramotno poglavlje u povijesti te zemlje.

Trudeau je na Twritteru napisao kako mu ta vijest “slama srce – u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u povijesti naše zemlje”. Trudeau je dodao da  Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirbe.

Nakon takvih otkrića samo prošlog tjedna u zapadnoj Kanadi izgorjele četiri katoličke crkve, javlja BBC. U subotu su tako u manje od sat vremena izgorjele dvije crkve u Britanskoj Kolumbiji,

Na tom području, na kojem živi autohtono indijansko stanovništvo, prije nekoliko dana otkriveno 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata što je ponovo šokiralo Kanadu.

“Istraživanja smo počeli georadarom 2. lipnja i do jučer smo pronašli 751 neobilježen grob”, rekao je čelnik Cadmus Delomre. Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje, drugom u manje od mjesec dana.

“To nije masovna grobnica, to su neidentificirani grobovi”, rekao je i objasnio: “Neki su možda i mogli biti identificirani, no predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče.” To je u Kanadi kriminalni čin.

Podsjetimo, riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara. “Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala”, kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sustavom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih obitelji, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sustav predstavljao “kulturni genocid”.

Izvješće je utvrdilo da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Obuća i igračke u znak sjećanja na mjestu gdje su pronađeni posmrtni ostaci 215 djece

Godine 2008. kanadska se vlada službeno ispričala zbog tog sustava. Domorodačka zajednica priopćila je kako do sredine lipnja očekuje preliminarne rezultate istrage.

Predsjednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskatchewana Bobby Cameron osudio je zločin protiv čovječnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.

“Jedini zločin koji su oni počinili jest što su se rodili kao autohtoni stanovnici”, rekao je i pozvao Crkvu da surađuje u istrazi.

Otkriće dječjih  leševa u Kanadi komentirao je i papa Franjo:  “S užasom sam primio vijest iz Kanade”, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve. On je rekao da će dalje raditi na rasvjetljavanju ovog slučaja,  a kanadska vlada zatražila je ispriku od Pape.

M.M: /Foto: YouTube


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

16 minuta prije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

1 sat prije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

11 sati prije