Kategorije Premium sadržaj

Vodeći svjetski mediji šokirani presudom Šešelju, zanimljive reakcije iz Moskve

Širi dalje

SVJETSKE novinske agencije i drugi mediji javljaju u četvrtak o “šokatnoj” i “iznenađujućoj” oslabađajućoj presudi koju je Haški sud izrekao vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, navodeći da je ona zadala veliki udarac tužiteljstvu i žrtavama i da je osnažila antieuropsku Srpsku radikalnu stranku uoči parlamentarnih izbora u travnju.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio je u četvrtak Šešelja po svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.



Reuters piše da se radi o “šokantnoj presudi” koja je osnažila Šešeljevu Srpsku radikalnu stranku uoči izbora u travnju.

U sjedištu radikala u Beogradu Šešeljeve pristaše su slavile ovakvu odluku. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je potpora stranci nešto iznad pet posto što je prag za povratak u parlament poslije četiri godine stanke, navodi Reuters.

Oslobađajuća presuda nanijela je udarac i tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nakon desetogodišnjeg suđenja, najdužeg u povijesti ICTY-ja.

Agencija AP navodi da je ova “iznenađujuća presuda” izrečena tjedan dana nakon što je bivši čelnik bosanskih Srba osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i još devet točaka optužnica za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, te da predstavlja “veliki poraz tužitelja UN-a”.

“Presuda je veliki udarac tužiteljstvu – koje je oštro kiritizirao predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti – i obiteljima tuisuća hrvatskih i muslimanskih žrtava sukoba”, piše Financial Times.

BBC i ruski TASS prenose vijest o donesenoj presudi ne navodeći ocjene niti je komentiraju.

“U svojoj šokantnoj presudi izrečenoj u Šešeljevoj odsutnosti, sudac Jean-Claude Antonetti je rekao da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe i da je Vojisalv Šešelj sada slobodan čovjek”, navodi France Presse.

Sve agencije prenose izjavu hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića da se je oslobađajuća presuda Šešelju poraz tužiteljstva i sramota haškog suda.

https://twitter.com/Rogozin/status/715478964341309440

Oslobađajući presudu jedino je pozdravio potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin poslavši čestitku Šešelju.

“Čestitam mome drugu na pobjedi! No, tko će mu vratiti zdravlje narušeno u zatvoru i javnim šikaniranjem?”, napisao je Rogozin

MP/Foto:twitter


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

DP objavio ključnu odluku, Radić prozvao Pupovca

Domovinski okret održao je presicu nakon sjednice Predsjedništva te stranke nakon što su  jutros pregovarali…

20 minuta prije

Plenković: Vladu formiraju pobjednici, a ne Grbin i njegov proruski stric

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s…

4 sata prije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

4 sata prije