Kategorije Premium sadržaj

Vojni analitičar objasnio što se krije iza incidenta sa srpskim vojnicima na granici

Širi dalje

Prošle godine su odnosi Hrvatske i Srbije dotakli dno u travnju kad je,hrvatska delegacija, nakon paljenja zastave, napustila Beograd, a onda i proglašenjem srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina  peronom non grata u Hrvatskoj, na što su Srbi odgovorili zabranom ulaska Damiru Krstičeviću.



Ove godine, uz očekivana prepucavanja u vrijeme Oluje,  zaoštrilo se u rujnu.

“Iza vojno-civilnih incidenata sličnih ovom, na granici Hrvatske i Srbije, obično krije ili nesporazum (kao u slučaju zapljene oružja kod Bleiburga) ili neka šira politička priča – kao mađarsko optiranje za tvrđu primjenu schengenskog režima u uvjetima migrantske krize, gdje se prateći incident tek pokazao kao zgodna prilika za slanje političkih poruka put susjednih država, ali i Bruxellesa”, piše vojni analitičar Igor Tabak, urednik specijaliziranog web portala  Obris – Obrana i sigurnost, o incidentu koji se dogodio ovog vikenda na granici Srbije i Hrvatske.

U subotu u 6:30 sati na graničnom prijelazu “Bajakovo” hrvatska granična policija zaustavila je kombi sa srpskim vojnicima koji su krenuli na obilježavanje jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu.

Da se radi o srpskim vojnicima, otkrili su kada su u kombiju pronašli službene vojne odore. Kako su izvijestili srpski mediji, vojnici su hrvatskim policajcima rekli da će ostaviti odore i nastaviti put kao civili.

No to im je odbijeno i srpskim je vojnicima izdana zabrana ulaska u Hrvatsku. Ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da vojnici koji su krenuli u Jasenovac nisu najavili prelazak granice, dok srpska strana tvrdi suprotno. Nakon što je buknula cijela afera, o svemu se očitovao državni vrh s obje strane.

Posebno su bili glasni Aleksandar Vučić i srpski ministar obrane Aleksandar Vulin koji su, kao što često rade, sve povezali s NDH. Premijer Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska u pokušaju nenajavljenog ulaska 11 pripadnika srpske vojske u zemlju reagirala kao ozbiljna država.

Tabak  u svojoj analizi podsjeća kako je Hrvatska posljednjih godina u više navrata s drugim susjednim državama imala ozbiljnih incidenata, koje se “riješilo brzo i normalno, bez ulaska u priče o Drugom svjetskom ratu, sjenama mučenika ili drugim takvim namjernim političkim dizanjima društvenim napetosti”.

Tabak navodi dvije situacije koje su usporedive s incidentom s Bajakova. Prvi je onaj od 18. rujna 2015. godine kada je u Mađarskoj kod mjesta Villány zadržan vlak s oko tisuću migranata u čijoj je pratnji bilo 36 hrvatskih policajaca, dok je druga situacija bila 14. svibnja 2016. godine. Tada je tijekom komemoracije u Austriji, kod Bleiburga, austrijska policija intervenirala po pitanju ceremonijalnog oružja pripadnika Počasno-zaštite bojne HV-a u programu komemoracije.

U slučaju vlaka, mađarska je vlada opisala situaciju kao “teško kršenje međunarodnog prava”.

“Za razliku od hrvatskih dojmova, Mađarska je ipak odlučila da tu nema prostora ikakvim lokalnim dogovorima koji bi u pitanje doveli schengenski sustav kontrole EU granica”, podsjeća Tabak u svojoj analizi. Incident na Bleiburgu pokazao se kao nesporazum, a ostalo je nakon svega tek političko pitanje uz ovlasti pripadnika Počasno-zaštitne bojne da idu izvan granice RH, na kojem je inzistirao HNS. No kada su iz HNS-a ušli u koaliciju s HDZ-om, više se nije spominjala ta tema, podsjeća Tabak.

U slučaju incidenta na Bajakovu, Tabak podsjeća kako su prošle godine odnosi Hrvatske i Srbije dotaknuli dno u travnju i to serijom incidenata, a onda i proglašavanjem srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom u Hrvatskoj, na što je iz Beograda stigla slična objava za hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića. Sada se sve nastavilo u prvom tjednu rujna.

No je li riječ, na kraju, o nesporazumu ili incidentu?

“Nažalost, velika je vjerojatnost da i aktualno vodstvo Republike Srbije u posljednje vrijeme igra baš takvu igru slanja poruka i skretanja pažnje, u kojoj vojska Srbije ima tek ulogu statista, a spomeni povijesti te žrtava imaju kompletno prizemne te dnevnopolitičke svrhe i razloge”, zaključuje Tabak.

R.I: /Foto:tanjug/cropix

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Netko postavio kućicu na dječju plažu, sve ogradio i stavio natpis “Privatni posjed”

Uz plažu Valdarke na Velom Lošinju nikla je metalna ograda, a pored ograde netko je…

23 minute prije

Maslinar uzvraća ljudima koji ga prijavljuju zbog gnoja: Dragi ilegalni graditelji…

Sandi Chiavalon, jedan od najpoznatijih istarskih maslinara, požalio se na Facebooku kako ga susjedi, za…

45 minuta prije

Milanović će potpisat produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

2 sata prije