Kategorije Premium sadržaj

ZABORAVLJENI GOVOR: Tuđman je 1996. objasnio zašto Tito nikada nije posjetio Jasenovac

Širi dalje

Predsjednik Republike Zoran Milanović u govoru u Jasenovcu pozvao se na Tuđmanovu izjavu  o HOS-u koji je, kaže Milanović, “vrebao priliku da paravojne formacije pripoji  Hrvatskoj vojsci i to je uspjelo odmah ’92. godine.”



U objavi dan kasnije podsjetio je i Tuđmanovu izjavu o HOS-u, no Tuđmana je Jasenovcu samo polovično citirao.

Dr. Franjo Tuđman je, kao hrvatski predsjednik, posjetio Jasenovac 15. lipnja 1996. i položio vijenac kod Kamenog cvijeta rekavši:

“Kao hrvatski predsjednik polažem vijenac svim žrtvama fašističkoga i komunističkog terora u jasenovačkom logoru. Jer ne treba zaboraviti da je Jasenovac od 1945. do 1948. bio komunistički logor u kojem su skončali mnogi Hrvati, pripadnici ustaških i domobranskih postrojba, zarobljeni na Križnom putu”, kazao je dr. Tuđman.

Istaknuo je kako “spomen-područje u Jasenovcu treba biti spomen-područje koje će podsjećati hrvatski narod u kakvu je položaju bio”.

Predsjednik Tuđman na Oltaru domovine, 05. kolovoza 1997. godine

“Kako smo riješili sve probleme, tako ćemo riješiti i problem Jasenovca, ne zato da sakrijemo žrtve ustaškog terora, nego da podsjetimo da je hrvatski narod stradavao pod različitim zastavama, ali i da je sada općom pomirbom došlo do hrvatske slobode i hrvatske države.”

>>> STROGO ČUVANA TAJNA: Tito je čak dva puta posjetio Jasenovac i zabranio da se o tome piše!?

Predsjednik Milanović je nakon komemoracije u Jasenovcu izjavio je kako HOS-ovu spomen ploču “treba maknuti i negdje baciti, jer nema veze s Domovinskim ratom”.

“Svi znamo da je predsjednik Tuđman samo vrebao priliku kada da paravojne formacije pripoji pod svaku cijenu Hrvatskoj vojsci i to je uspjelo odmah ’92. godine. Onaj tko se borio za Hrvatsku i misli da se borio ’91. godine pod ‘Za dom spremni’, nije se on borio za hrvatsku državu, odnosno, nije se borio samo za hrvatsku državu nego i za restauraciju države iz ’41. godine. I to je potpuno jasno”, kaže Milanović.

Tuđmanovu izjavu da je “Jasenovac od 1945. do 1948. bio komunistički logor u kojem su skončali mnogi Hrvati, pripadnici ustaških i domobranskih postrojba, zarobljeni na Križnom putu” i da je to razlog što ga Tito nikada nije posjetio “jer je znao da ne može pobjeći od odgovornosti”, Milanović je prešutio.

M. Marković/Foto: hanzamedia

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

18 minuta prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

1 sat prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

3 sata prije