Kategorije Premium sadržaj

Zajednica bokeljskih Hrvata: Zabrinuti zbog prijetnji nasiljem u Crnoj Gori

Širi dalje

Zajednica bokeljskih Hrvata poslala je priopćenje u kojem izražava zabrinutost zbog prijetnje nasiljem i nesigurnosti u toj zemlji nakon parlamentarnih i lokalnih izbora.



“Zabrinutost zbog prijetnje nasiljem, protjerivanjem nacionalnih manjina, uključujući i Hrvata iz Crne Gore, nestabilnost i nesigurnost u Crnoj Gori te gubitak predstavnika Hrvata u Parlamentu Crne Gore, nažalost, posljedica su rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori održanih 31.08.2020.g.

Vijesti koje dopiru iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, i cijele Crne Gore, o maršu za “slobodu”, maršu u organizaciji prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, maršu iz kojeg dopiru glasovi mržnje, prijetnje nacionalnim manjinama, pa i Hrvatima u Crnoj Gori, prijetnje iz Beograda o ugrozi samostalnosti Crne Gore, nažalost
vratilu su film naših ljudi koji su proživljavali tijekom 1991.g, Domovinskog rata pa sve do stvaranja samostalne Crne Gore.

Briga za našu rodbinu i općenito Hrvate u Boki kotorskoj, preplavila je našu zajednicu bokeljskih Hrvata i u Hrvatskoj. Ovim priopćenjem želimo pozvati i apelirati na razum svih sudionika, ali isto tako ovim priopćenjem šaljemo molbu Vladi RH da upotrijebi sve diplomatske snage, osobito pred Vijećem Europe i zatraži da se poduzmu sve radnje i aktivnosti radi očuvanja mira u Crnoj Gori i naravno zaštite bokeljskih Hrvata u Crnoj Gori.

Rezultat Parlamentarnih izbora od 31.08.2020.g. u Crnoj Gori odnosi se i izravno na Hrvate koji u Crnoj Gori više nemaju predstavnika niti parlamentarnu stranku.

Bokeljski Hrvati su autohtoni narod Crne Gore i svoja prava manjinskog naroda su mogli ostvariti i izborom svojeg predstavnika u parlamentu Crne Gore, što se nije dogodilo.

Dosadašnji predstavnik Adrijan Vuksanović (predsjednik donedavno jedine stranke HGI) imao je pojedinačno najviše glasova, međutim nedovoljno da bi ostvario zakonom predviđenih 0,33 % glasova.

Adrijan Vuksanović u dosadašnjem sazivu snažno je zastupao nacionalne interes Hrvata u Crnoj Gori, a posebno će ostati upamćen po otvorenom suprotstavljanju otimanja Bokeljske mornarice i pokušaja da se tu tisućljetnu tradiciju Hrvata Boke prikaže bez navođenja nositelja, što su bokeljski Hrvati i Katolička crkve te bez sadržaja, bratovštine koja svom zaštitniku Sv. Tripunu organizira Proslavu i i postavlja Kolo u njegovu čast.

Adrijanu Vuksanoviću se za zastupnički izbor u Parlament Crne Gore, kako se to navodi u priopćenju HGI, ispriječila dojučerašnja suradnica i predstavnica HGI u Vladi Crne Gore Marija Vučinović osnivanjem nove stranke HRS.

Osnivanjem nove stranke koja ima hrvatski predznak, polariziralo se birače hrvatske manjine i dovela do ovog negativnog i neželjenog rezultata, glas Hrvata Crne Gore se u Parlamentu više neće čuti.

Gubitak predstavnika Hrvata u Parlamentu Crne Gore pokazali su do koje mjere razjedinjenost, svađe, intrige u maloj zajednici bokeljskih Hrvata može imati posljedica za tu zajednicu. ali i za samu državu Crnu Goru. Cilj ovog priopćenja nije analiza rezultata ili traženje uzroka, već apel za pomoć bokeljskim Hrvatima te poziv na jedinstvo i homogenost zajednice bokeljskih Hrvata u novim izazovima uz želju da se nastavi demokratski proeuropski put Crne Gore” navodi se u priopćenju Zajednice bokeljskih Hrvata

R.I: /Foto: GlasHrvatske

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

8 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

11 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

12 sati prije