Kategorije Sport

Ančić o bolesti koja mu je uništila karijeru: Godinu dana sam ležao u krevetu

Širi dalje

Mario Ančić je na vrhuncu karijere bio jedna od najvećih nada u svijetu tenisa. Osvojio je broncu na Olimpijskim igrama i Davis cup, a 2006. godine bio je sedmi igrač svijeta.



Ipak, profesionalna teniska karijera propala mu je zbog teške bolesti. U razgovoru za HRT-ovu emisiju U svojem filmu opisao je najteže trenutke u životu.

“Život vam podijeli karte. To sam podnio kao sportaš”

Ančić posljednjih 8 godina živi i radi u SAD-u i to na Wall Streetu. U Hrvatskoj je završio Pravni fakultet, a na Columbusu je i doktorirao.

“Život vam jednostavno podijeli karte, na vama je da igrate. Obrazovanje je bilo ključ, ono mi je dalo drugu šansu u životu nakon tenisa. Imao sam želju dokazati se u nečem novom, a bez obrazovanja to ne bi bilo moguće. Bilo je novo, ali i uzbudljivo”, rekao je bivši hrvatski reprezentativac.

Opisao je i kako izgleda put od vrhunskog tenisača do pripravnika i partnera u investicijskom fondu.

“Morao sam dovesti ego u red, ali mi je sport tu izuzetno pomogao. Pomogao mi je učiti da uvijek ima uspona i padova, da sam sad na početku i da moram učiti na isti način na koji sam učio tenis. Trebalo je pregrmjeti probleme, ali sam odradio sve obveze u Hrvatskoj. Kasnije sam, neplanirano, završio u SAD-u”, dodao je.

Kaže da se takvom razvoju nikad nije mogao nadati: “Da mi je netko prije deset godina rekao da ću raditi u investicijskoj banci, rekao bih mu da ode na psihijatriju. Kao tenisač sam razmišljao samo o idućem Grand Slamu, olimpijskim igrama, turniru, kako se poboljšati. Sport je bio sve što sam ja znao i htio do 23. godine kada je došlo do ozljeda i bolesti. Proveo sam više vremena u oporavku i po bolnicama nego na terenu. Došlo je u jednom trenutku vrijeme da si priznam da je vrijeme da krenem u nešto drugo.”

Godinu dana ležao je u krevetu

Kaže kako mu se svijet okrenuo naopačke kada je saznao da boluje od mononukleoze: “Kada operirate nešto kao Ivica Kostelić ili neki drugi vrhunski sportaš, onda uskoro krene i oporavak i trening. Boli, ali idete dalje i pokušavate se vratiti, nije se život u potpunosti promijenio. Meni je bilo drugačije, ovo su ipak problemi sa zdravljem. Nisam mogao ništa. Od tipa s 23 godine koji je osam sati dnevno imao treninge, teretane i mečeve, došao sam do toga da sam u krevetu proveo godinu dana.”

Ipak, sport mu je pomogao i u nošenju s tom traumom. “Htio sam igrati na pet olimpijskih igara, to mi je bio pokretač. Kada se ovo dogodilo, to sam shvatio kao izazov, baš poput onih u sportu. Rekao sam sam sebi da imam problem koji moram riješiti, kao stotine drugih u karijeri”, dodao je Ančić.

“Imponira mi da sam igrao u eri Đokovića, Nadala i Federera. Dobivao sam ih i gubio. Sve je počelo kao sport, a kasnije smo razvili prijateljstva. S tim ljudima ste 11 mjeseci, toliko traje sezona. Bez obzira na to što ste suparnici, počnete shvaćati da izvan terena morate biti spremni pojesti večeru i popiti piće”, zaključio je.

Megy M./Foto:hrt

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi mario ančić

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

19 minuta prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

33 minute prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

39 minuta prije