Kategorije Sport

Meč stoljeća: Najskuplji naplaćen poraz u povijesti

Širi dalje

Dvoboj Mayweathera i Pacquiaoa bio je najskuplji u povijesti boksa. Mayweather je dobio je 180, a Pacquiao 120 milijuna dolara. Za prvi meč u karijeri zaradio je samo dva dolara.



“Meč stoljeća”, kako je prozvan dugo očekivani sudar Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaoa, nije ispunio očekivanja. Amerikanci su majstorski organizirali i naplatili spektakl u Las Vegasu, ali događaji u ringu nisu popratili marketinšku priču. Mayweather je za defenzivu, grljenje protivnika i tek nekoliko preciznijih udaraca, zaradio 180 milijuna dolara.

Više od 16 tisuća gledatelja, među kojima i slavne ličnosti poput Roberta De Nira, Clinta Eastwooda, Andrea Aggasija, Steffi Graf i Michaela Jordana, uoči početka bili su u potpunoj ekstazi, koju su kasnije zamijenili ljutnja i vriska prema sucima.

Oba borca nakon posljednje runde su slavila, ali ruke u zrak podignuo je Mayweather. “Lajavac” je nakon pobjede odlukom sudaca ipak dostojanstveno čestitao protivniku.

“Manny je napravio mnogo da dođe do ove točke u svojoj karijeri. Mnogo je naučio i zato ga respektiram. On je strašno dobar i velik borac”, rekao je Mayweather.

Pac-man je meč doživio potpuno drugačije:

“Mislim da sam pobijedio. Floyd nije napravio ništa, nije me ni ozbiljno udario”, vruće glave rekao je reporteru HBO-a.

Nakon meča, u službenoj je izjavi kazao da je imao problema s desnim ramenom. Ozlijedio se tijekom treninga prije tri tjedna:

“Moje rame nije bilo sto posto u redu. Iako sam ga mogao koristiti, nešto definitivno nije štimalo. U trećoj rundi osjetio sam bol, ali u ringu se nisam žalio. Sve je to dio sporta”

Freddie Roach potvrdio je Mannyjeve tvrdnje: “Nije mogao biti na svojoj razini prilikom udaraca upravo zbog ramena”

Obzirom da liječničkoj komisiji nije prijavio nikakvu ozljedu, uoči meča nije mu dopušteno primanje blokade koja bi umanjila bol.

Baš u trećoj rundi Manny je zadao Mayweatheru nekoliko konkretnih udaraca ljevicom, a još bolje je odradio četvrtu i šestu rundu. Da je nastavio s tom serijom, mogao je odnijeti pobjedu. Mayweather je ipak predobar taktičar te je Mannyja “riješio” blokiranjem udaraca i hvatanjem u klinč.

Nakon što ga su suci jednoglasno proglasili pobjednikom, dvoranom su se prolomili zvižduci nezadovoljnih navijača simpatičnog i skromnog Mannyja.

Meč između Mayweathera Jr. i Pacquiaoa bio je najskuplja borba u povijesti boksa, vrijedna 300 milijuna dolara. Od ukupnog iznosa oko 180 milijuna dolara pripast će Mayweatheru Jr., dok će Pacquiao dobiti 120 milijuna dolara. Za prvi meč u karijeri zaradio je samo dva dolara.

Mayweather je jedan od najplaćenijih sportaša na svijetu. Procjenjuje se da je do sada zaradio 280 milijuna dolara. Posljednji poraz doživio je u amaterskoj karijeri. U polufinalu OI 1996. u Atlanti izgubio je od Bugarina Serafima Todorova, koji danas preživljava od državne mirovine koja iznosi oko 500 eura mjesečno.

M. Radev/Foto: Steve Marcus


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

5 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

6 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

6 sati prije