Kategorije Uncategorized

Nikola Kajkić: Hrvatski jezik i latinica nisu dobro došli u Borovo, Negoslavce, Trpinju …

Širi dalje

Na trećoj sjednici  Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije  u noviom sazivu dominirale su dvije teme; financije i – ćirilica!



Žučna rasprave prethodila je usvajanju odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge statuta osnovnih škola Bobote, Borova, Bršadina, Markušice, Negoslavaca i Trpinje.

Vršiteljica dužnosti  pročelnice Upravnog odjela Jadranka Mustapić-Karlić u svom je izlaganju spomenula kako spomenute škole – u kojima se nastava provodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu osim nastave Hrvatskoga jezika koja se provodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu – od 2005. godine nisu imale statut usklađen sa zakonom što je sablaznilo dio vijećnika iz opozicijskih redova.

– Upravo smo čuli kako je pročelnica priznala da obrazovni sustav nije djelovao unutar zakonskog okvira. Šokiran sam. Inače, SDP i ja osobno zalažemo se za to da se manjinama omogući sve ono što je sukladno pozitivnim zakonskim normama – poručio je Darko Benić (SDP) s govornice.

U istom smjeru nastavila je Kristina Bakula (Most):

– Dakle, škole kojima je osnivač VSŽ djelovale su bez statuta i protuzakonito od 2005. godine. To je problem, kao i spoznaja da u tom vremenu nije obavljen nadzor. Je li moguće da naša županija sve ove godine nije bila u stanju pratiti zakonitost poslovanja u vlastitim ustanovama? To je naša odgovornost, ali i naša sramota.

Na današnjoj sjednici pojavio se i nezavisni Nikola Kajkić koji nije nazočio prethodnim dvjema, pa je danas (i) prisegnuo.

– Žao mi je što danas ovdje nema Suverenista koji su ušli u Županijsku skupštinu s liste kojoj sam bio nositelj, bilo bi zanimljivo čuti što oni misle o ovoj temi. Moje mišljenje je da se nastava treba provoditi isključivo na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

Ne zbog toga što sam radikal, jer nisam, nego zbog budućnosti te djece koja će sutra upisati fakultet u Osijeku i imati problem u praćenju nastave. Srpski jezik i ćirilično pismo neka bude dio dopunske nastave, nikakav problem – naglasio je Kajkić.

Unatoč opozicijskim kritikama vijećnici su usvojili odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge spomenutih škola u kojima će se nastava provoditi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. I kojima će se tako – napokon! – omogućiti zakonsko poslovanje. A onim učenicima koji žele pohađati nastavu na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom to će biti omogućeno.

Inače, ostale nacionalne manjine ostvaruju istovjetna prava, ovisno o udjelu stanovništva u određenoj jedinici lokalne samouprave, što je regulirano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina; Talijani u Istri, primjerice, imaju škole na talijanskom jeziku.

HRVATSKI JEZIK I LATINIČNO PISMO NISU DOBRO DOŠLI U NEGOSLAVCE, BOROVO SELO…….

HDZ I KOALICIJSKI PARTNERI (HDZ, HSP…

Objavljuje Nikola KajkićČetvrtak, 30. rujna 2021.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Hrvatska pošta lani isporučila 15 milijuna paketa, dobit 25 mil. eura

Hrvatska pošta je u protekloj godini zabilježila povećanje prihoda i neto dobiti što je rezultat…

2 sata prije

Preminula Manca Košir, pamtimo ju po liku Janice iz kultnog filma “Breza”

Poznata slovenska novinarka i glumica Manca Košir preminula je u 77. godini, objavili su slovenski…

2 sata prije

Talijani pišu: Dinamo bi ovog ljeta mogao ostvariti najveći transfer u povijesti

Dok se Dinamova momčad priprema za derbi s Rijekom (nedjelja, 19.30 sati), dio inozemnih medija…

2 sata prije