Kategorije Uncategorized

Snježana je jedina poginula pripadnica 4. brigade: “Pamtimo ju po hrabrosti”

Širi dalje

“Nismo se dugo poznavali, tek nekoliko mjeseci. Na zov domovine došla je iz Australije. Kad je se sjetim, sjetim se hrabrosti koju je imala da uopće dođe u 4. brigadu i inzistiranja da bude na prvoj crti”, kazao je njen ratni zapovjednik Marko Vukasović.



U Domovinskom ratu poginulo je 195 pripadnika legendarne 4. gardijske brigade, četvero njih se smatra nestalima, a među poginulima je samo jedna žena – Snježana Jurić Šolto. Djevojka porijeklom  iz Glavica kraj Sinja poginula je 6. studenog 1993. u Islamu Grčkom. Imala je samo 28 kad je njezin život ugašen, piše Dalmatinski portal.

U Četvrtu je, kao i svi ostali, pristupila dragovoljno. Raspoređena je da obavlja administrativne poslove, ali je njezin san bila prva crta.

– U to vrijeme nije bilo kompjutora, a nama je bila jako korisna jer je znala brzo tipkati na mašini. Bilo je dosta pisanog materijala, ona je u tome bila odlična i zato je bila u Zadru. Međutim, stalno je htjela ići s nama na prvu crtu i govorila je da će, ako već mora raditi administrativne poslove, to raditi na prvoj crti, u samom zapovjedništvu – prisjeća se pukovnik Marko Vukasović

, zapovjednik prve pješačke bojne Četvrte brigade, koji je tog kobnog 6. studenog 1993. odlučio ispuniti san djevojke iz Glavica i povesti je sa sobom.

Krenuli su autom iz hotela Borik, gdje im je bila baza, prema zapovjedništvu u Islamu Grčkom.

– Sjela je sa mnom u auto i krenuli smo prema zapovjedništvu. Poginula je čim smo stigli. Izašla je iz vozila i granata s okupiranog područja, iz pravca Smilčića, pala joj je praktički pod noge. Još tri naša gardista su ranjena, a ja sam bio nekoliko koraka ispred njih i stjecajem okolnosti sam prošao bez ozljeda – kaže Vukasović.

Četvrta brigada je bila elitna postrojba, jedna od najborbenijih brigada, Snježana je znala gdje dolazi.

– Nismo se dugo poznavali, tek nekoliko mjeseci, ali kad se nje sjetim, sjetim se njezine hrabrosti koju je imala da uopće dođe u 4. brigadu i tog njezinog inzistiranja da bude na prvoj crti. Na zov domovine je došla iz Australije. Nije mogla izdržati tamo i inzistirala je da ide u gardu i da bude na prvoj crti. Nažalost, prvi dan izlaska na prvu crtu zadesila ju je sudbina koju nije mogla izbjeći. To se nije moglo predvidjeti – govori Snježanin zapovjednik.

Kada se danas prisjeti toga razdoblja, kaže, prvo se sjeti hrabrosti i osobina koje su krasile većinu dragovoljaca, pa tako i Snježanu.

– To su domoljublje, bogoljublje, čovjekoljublje i sve one vrednote za koje bi volio da krase i današnju mladež – zaključuje Marko Vukasović priču o Snježani Jurić Šolto, jedinoj ženi koja je poginula kao pripadnica 4. gardijske brigade.

D.M. /Foto: privatni izvor


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

6 sati prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

7 sati prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

7 sati prije