Srbi poludili na Kolindu, pišu da je prevarila Putina: “Admiral Zmajević je Srbin katoličke vjere”

Širi dalje

Prilikom posjeta Rusiji hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je svom domaćinu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, spomenula dvojicu znamenitih Hrvata koji snažno i na najvišoj razini povezuju Hrvatsku i Rusiju.



Hrvatska predsjednica je Putinu spomenula svog sugrađanina, Riječanina Roberta Bartinija, koji je bio genijalni konstruktor mnogih ruskih zrakoplova i smatra se ocem ruskog svemirskog programa. Zahvaljujući Hrvatu Robertu Bariniju ruski astronaut Jurij Gagarin bio prvi čovjek koje je poletio u svemir.

Robert Bartini za Srbe nije sporan. Priznaju da je bio genijalac i da je bio Hrvat, a smatra se ocem ruskog svemiraskog programa

No drugi Hrvat kojega je spomenula predsjednica Grabar Kitarović, a riječ o admiralu Matiji Zmajeviću, kod Srba je izazvao uzbunu. U tekstu “Kako je Kolinda pokušala da obmane Putina” portal Sputnjik piše da je admiral Matija Zmajević  Srbin rimokatoličke vjere.

Da bi dokazali da je Zmajević Srbin citarju Jovana Dučića koji u knjizi o grofu Savi Vladisaviću spominje i admirala Zmajevića

“Matija Zmajević, koji je upamćen kao jedan od napoznatijih predstavnika obitelji Zmajević iz Perasta, bio je sinovac nadbiskupa Barskog i primasa Srpske Andrije Zmajevića, i sin poznatog pomorca Kristifora (Križa) Zmajevića. Nakon što je bio progonjen od strane Mlečana i utamničen u turskoj tamnici Sedam kula, Zmajević se najzad spašava i preko Petrovaradina, dolazi u Karlsbad, gdje se tog ljeta nalazio na liječenju ruski car Petar Veliki, koji ga kao velikog mornara prima kao kapetana njegove carske mornarice.”

O porijeklu znamenite bokeljske obitelji Zmajević autor teksta se poziva i na na prof. Lazu Kostića koji u knjizi “O srpskim karakteru Boke kotorske“, piše:

“U Staroj Crnoj Gori u zaseoku Vrbi na Njegušima je živjelo staronjeguško bratstvo Zmajevići, koji su se iselili u Boku kotorsku. O nekadašnjem bratstvu Zmajevića u Njegušima govori i toponim ‘Zmajevića krši’ i ‘Zmajuša’. Zmajevci su se iselili u zaljev Boka slomljeni. Bili su to poznato pomorsko bratstvo u Perastu.

Admiral Matija Zmajević bio je katolik iz Perasta, brat zadarskog nadibiskupa Vicenza Zmajevića. Ipak, zato je on bez premišljanja i kolebanja od Rusa uvršten u Srbe. Sigurno se kao takav i predstavljao i kao takav bio postavljen za ruskog admirala.”

Profesor Kostić za svoje tvrdnje ne podastire ni jedan dokaz. Po njegovom mišljnju podrazumijeva se da se netko iz ovih prostora, ode li u Moskvu, predstavlja kao Srbin. No, kad netko laže brzo upadne u zamku ( u laži su kratke noge). U nastavku teksta piše da je Zmajević Bokelj i da ondje nema dvojbe kome je pripadao:

“Ipak, jedno je sigurno, u pogledu jednog od prvih admirala ruske carske flote, junaka Matije Zmajevića, makar Bokelji nemaju dilemu kome ovaj velikan pripada i služi na ponos, jer neosporno je da je sve što je Zmajević u životu stekao, ostavio svom rodnom gradu Perastu i Boki.”

U nastavku pišu da se očekuje prosvjed službene Crne Gore na izjave predsjednice Grabar Kitarović o Zmajeviću:

“Teško je shvatljivo odsustvo bilo kakve reakcije crnogorskih vlasti na ovakve ispade, jer Matija Zmajević zasigurno predstavlja jednog od najznačajnijih predstavnika bokeljske i općecrnogorski povijesti. U međuvremenu, dok čekmoa protest službene Podgorice povodom ovog slučaja, široj javnosti jedino ostaje da se u međuvremenu zapita – je li to možda predsjednica Hrvatske pokušala obmane Putina?”

I ranijih desetljeća Srbi su svojatali admirala Matiju Zmajevića, ali tad nisu znali da je pokopan u katoličkoj crkvi u Moskvi, nisu spominjali da mu je  brat glasoviti zadarski nadbiskup Vicko Zmajević, utemeljitelj Arbanasa. ( Zaslugom nadbiskupa Zmajevića od 1726.- 1733. godine u neposrednu blizinu Zadra uselilo se više od 500 arbanaških izbjeglica s područja Skadarskog jezera, čime je utemeljeno naselje Arbanasi

).

Kad su pisci srpke povijesti shvatili da je Matija Zmajević, po vlastitoj želji, pokopan u katoličkoj crkvi u Moskvi, da mu je brat bio zadarski nadbiskup, proglasili su ga Srbinom rimokatoličke vjere.

Ima li potrebe, i smisla, citirati Dobricu Ćosića i njegovu izjavu o Srbima i lažima. Ima, jer povijesnu istinu treba znati. Budemo li prešućivali povijesne krivotvorine, laži nam se mogu nametnuti kao istina. Pa čak i to da Srbi imaju admirala.

M. Marković/foto:sputnjik

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije