Kategorije Vijesti

Ameri “Daru iz Jasenovca” izbaci iz utrke za Oscara! U Srbiji šokirani

Širi dalje

Srbijanski film „Dara iz Jasenovca“, autora Predraga Antonijevića, nije ušao u širi izbor 15 filmova za filmsku nagradu Oscar na stranom jeziku. Prije toga izbačen je iz utrke za Zlatni Globus, a doživio je niz kritika međunarodne filmske javnosti kao manipulativne propagande.



Javnost u Srbiji je šokirana, a nemali broj je onih koji u ovome vide još jednu ‘urotu protiv Srba’.  A u  taj politički pamflet uložili su mnogo. Srbija je samo u 12 mjesecu prošle godine za propagandu tog filma izdvojila milijun eura, a  Dodikova RS dodala je još 500. 000 eura.  No, nije pomoglo.

Nakon što je Jay Weissberg, utjecajni kritičar Varietyja, film “Dara iz Jasenovca” proglasio “zamaskiranom propagandom koja cinično zlorabi holokaust”, filmski  kritičar uglednog Los Angeles Timesa istaknuo je, između ostalih kritika, da je “tanak furnir povijesne realnosti na tom očito nativističkom i manipulativnom filmu”.

Za razliku od srbijanskog filma koji je izazvao brojne negativne reakcije filmskih kritičara, među 15 filmova koji ostaju u utrci za Oscara je ‘Quo vadis, Aida?’. Ovaj bosansko-hercegovački film govori o genocidu koji je srpska vojska počinila nad Bošnjacima u mjestu Srebrenica 1995. godine. U tom strašnom pokolju koji je ostavio moderni svijet u šoku i nevjerici, srpska vojska je u masovnim likvidacijama pobila više od 8000 zarobljenih vojnika i civila.

Među 15 filmova, uz”Quo vadis, Aida?”, tu su filmovi “The Mole Agent” (Čile), “Charlatan” (Češka), “Another Round” (Danska), “Two of Us” (Francuska), “La Llorina” (Gvatemala), “Better Days”(Hongkong), Sun Children (Iran), Night of the Kings (Obala Slonovače), I’m No Longer Here (Meksiko), Hope (Norveška),”Collective” (Rumunija), “Dear Comrades!” (Rusija), “A Sun” (Tajvan) i “The Man Who Sold His Skin” (Tunis).

Neuspjeh filma „Dara iz Jasenovca“ izazvao je veliko nezadovoljstvo u Srbiji, a tamošnji  kritičari u svemu vide  urotu protiv Srba!

B92 piše da je ovakva loša vijest odjeknula u Srbiji kao bomba, a scenarist i kritičar umjetnosti Đorđe Kadijević nije birao riječi ogorčenja kada je opisivao neuspjeh ovog skupocjenog projekta.

“Ako film ima umjetnički legitimitet, a isključen je iz nominacija, onda je to nakazna pojava u atmosferi duha ovog vremena”, ističe Kadijević, te dodaje:

“Sve je to izuzetno žalosno, proživio sam cijeli vijek, ali ovo još nisam vidio, mučno je jer pokazuje da upadamo u glib ljudskog ponašanja”, podvlači Kadijević koji u  svemu vidi ‘urotu protiv Srba’.

“Gotovo da je krivica Srba što rade takav film i kao da smo mi ubijali. Oni brane katoličanstvo od našeg sjećanja na Jasenovac. Zamjeraju autoru što vrijeđa Zapad kao da smo mi klali, a mi ne smijemo ni podsjetiti svijet da se Jasenovac dogodio”, tvrdi Kadijević.

“Mi smo nekada bili slavni, herojski narod, a sada smo žrtve propagande kome se ne zna izvor snage i uvjerljivosti – to je sramota. Ovo su novi dokazi globalnog prijezira jedne nikakve države, prava država je bila Jugoslavija. S Jugoslavijom ne bi moglo tako. Njenim razbijanjem uništili smo svaku našu perspektivu i to će se tek vidjeti”, zaključuje  tezu o nebeskom narodu kojega svi mrze.

Kao  što u filmu “Dara iz Jasenovca” željeli  svijetu predstaviti urođenu mržnja Hrvata, Vatikana i katoličke crkve protiv Srba”.

Valjda će nakon ovog i u Srbiji shvatiti da se Oscar ne dobiva za temu filma nego za film kao umjetničko djelo.

M. Marković/Foto: IMbd


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović: Hvala i slava partizanima!

U selu Lipa, na sjeverozapadu Primorsko-goranske županije, u blizini granice sa Slovenijom, danas je komemorativnim…

26 minuta prije

Španjolci pišu: Modrić je donio odluku! Zna se gdje želi igrati sljedeće sezone

Luka Modrić, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i 'desetka' madridskog Reala aktualni ugovor s kraljevskim klubom…

50 minuta prije

Gvardiol otkrio najstresniji detalj karijere: “Tresao sam se kao prut. Bilo je, uh…”

Joškp Gvardiol je dao interevju za službene kanale društvenih mreža Manchester Cityja. U intervjuu je…

1 sat prije