Kategorije Vijesti

ANKETE NAJPOUZDANIJE AGENCIJE: Da su danas izbori SDP bi ponizio HDZ! Škoro uvjerljivo treći

Širi dalje

Redovito ispitivanje javnog mnijenja CroElecto agencije 2X1 komunikacije u prvom mjesecu 2020. godine pokazuje promjene u raspoloženju birača nakon predsjedničkih izbora.



SDP je, kao što je istraživanje pokazivalo i prije izbora, prva stranka po rejtingu, a u siječnju ta potpora iznosi 28,91% (rast od dva boda od studenog).

HDZ-u je potpora dodatno pala te novu godinu počinje s 22%, odnosno gotovo 3 boda manje u odnosu na svršetak 2019.

Miroslav Škoro bio bi, kad bi se u siječnju održali parlamentarni izbori, treća opcija s 10,88% te je očito kako je Škoro i nakon izbora zadržao vrlo značajan udio birača desnog centra.

Četvrta opcija je Most s 3,97%, a slijede Živi zid (3,74%), HSS (1,70%), NHR (1,59%), IDS (1,36%) te Hrvatski suverenisti (1,25%).

Ostale brojne stranke i liste ostaju ispod praga 1%, a neodlučnih je ispitanika 13,95%. 

Andrej Plenković još uvijek je prvi izbor za najveći broj ispitanika kad je riječ o najpozitivnijim političarima. U siječnju ga je na to mjesto stavilo 15,95% ispitanika, no smjesta iza njega su Zoran Milanović (14,12%) te Davor Bernardić (12,30%). 

Plenković je prvi i na popisu najnegativnijih političara u Hrvatskoj s 34,01%, a slijede ga Krešo Beljak (10,85%) te Zoran Milanović (6,82%). 

Najpozitivnije doživljeni  ministar i dalje je Oleg Butković (11,05%), a u vrhu su još ministri Zdravko Marić (9,03%) i Darko Horvat (7,88%).

Uvjerljivo najnegativnija među ministrima je Blaženka Divjak (15,08%), a iza nje još su ministar Marko Pavić (4,61%) te ministrica Nina Obuljen-Koržinek (3,17%). 

O istraživanju: 

Istraživanje je provedeno 9.1. – 16.1. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama (starost, stupanj obrazovanja, radni odnos, spol) uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% (SP 95)

M.M

. /Foto:press

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi anketaAnkete

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

11 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

13 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

16 sati prije