Kategorije Vijesti

Apel Kapetanā zbog namjere Hrvatske da odustane od povrata Školskog broda Jadran

Širi dalje

MINISTARSTVO obrane RH priprema odluku o ustrojavanju novog diplomskog studija Vojnog pomorstva na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“. Studij bi se bavio obrazovanjem pomorskih časnika za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM) i drugih državnih institucija.



Nastavni sadržaji ovog studija izvodili bi se većim dijelom u vojarni „Sveti Nikola – Lora“ u Splitu, u prostorijama nekadašnjeg Vojnopomorskog učilišta „Kralj Petar Krešimir IV“.

Osim školovanja budućih časnika Oružanih snaga RH te kadrova MUP-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, postoji otvorena mogućnost i za međunarodnu suradnju, odnosno školovanje pomorskih časnika drugih zemalja.

Za realizaciju ovog hvale vrijedno zamišljenog studija potrebna je i adekvatna infrastruktura kojom bi studij raspolagao. To se, prije svega, odnosi na kabinete i simulatore, a naročito na nabavku adekvatnog školskog broda kojega danas nema u sastavu HRM-a.

Ministar prometa, mora i infrastrukture, Oleg Butković najavio je stavljanje na raspolaganje HRM-u njihov motorni jedrenjak „Kraljicu mora“. Ovaj brod, konstruiran u Brodarskom institutu, a sagrađen u „Grebenu“ u Vela Luci, nije ni sluga š/b „Jadran“ koji je, početkom Domovinskog rata, protupravno zadržan u Crnoj Gori.

„Kraljica mora“ ne može se svrstati niti u jednu kategoriju brodova jedrenjaka, male je nosivosti, pun je kompromisa i pruža skromne uvjete za rad polaznika u pomoračkoj i  navigacijskoj obuci.

Školski brod “Jadran”: Danas je na njemu zastava Crne Gore

Školski brod „Jadran“ veteran je koji ima vrhunske uvjete za primarnu pomoračku i navigacijsku obuku i na njemu su se, od 1933.  godine, školovali svi vojni pomorski kadrovi kao i dosta njih iz civilnih škola. Iako se za vrijeme obuke kadeti nisu štedjeli, radili su sve moguće poslove na brodu, svima njima je „Jadran“ ostao u lijepom sjećanju.

Nažalost, sve dosadašnje političke elite u Republici Hrvatskoj, osim deklarativno, nisu pokazale ozbiljnu zainteresiranost za povratak š/b „Jadran“ pod hrvatski državni stijeg. Tijekom Domovinskog rata u Crnu Goru je nasilno odvezena flota od skoro 88 %  brodova iz sastava bivše JRM, a koja je trebala pripasti Republici Hrvatskoj. Osim nekoliko brodova kojima je u Crnoj Gori posvećena velika pozornost i briga, najveći dio te flote prodan je u rezalište ili zainteresiranim pojedincima. Ratna mornarica Crne Gore nije u stanju održavati brodove u potrebnom stupnju operativne sposobnosti, niti ima za to potrebne kapacitete.

Najveći dio flote JRM-a bio je sagrađen u RH i to po načelu – konstrukciju je radio Brodarski institut, a najveći dio brodova izgrađen je na hrvatskim navozima: od Pule, Rijeke, Malog Lošinja, Trogira, Splita i Vele Luke.

Neosporna je činjenica da Crna Gora nikada nije kupila niti je napravila neki ratni ili trgovački brod. U ostalom i š/b „Jadran“ konstruirao je inženjer brodogradnje Joso Škarica iz Rijeke za potrebe organizacije „Jadranska straža“, utemeljene u Splitu, odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Udruga zapovjednika (bivših komandanata) š/b „Jadran“ i dalje se nada da će politički subjekti Republike Hrvatske učiniti svaki napor kako bi  š/b „Jadran“ došao i ostao u ratnoj luci Lora. Velike nade polagali smo u novu vladu gospodina Andreja Plenkovića, koji je, za vrijeme dok je bio zastupnik RH u Europskom parlamentu, postavio pitanje povrata š/b „Jadran“ u sastav HRM-a, a na čemu smo mu bili beskrajno zahvalni.

Međutim, danas, kada do nas dopiru informacije kako pojedine struje u Glavnom stožeru OS RH više ne podupiru povratak š/b „Jadran“ pitamo se što se to promijenilo nakon 25 godina nastojanja da se brod vrati pod hrvatski stijeg.

Pritom, nismo toliko razočarani potporom koju ta struja u Glavnom stožeru ima od samog načelnika Glavnog stožera, čovjeka rodom iz šire okolice Splita, jer ipak je on završio Fakultet općenarodne obrane u Sarajevu. Objašnjavati njemu što za razvoj HRM-a znači jedan takav brod poput š/b „Jadran“ jednako je naporima koje su, početkom 20-ih godina prošlog stoljeća imali Splićani, predsjednici Udruge Jadranske straže: Juraj Biankini i Ivi Tartaglia, kada su beogradskoj čaršiji pokušavali objasniti značaj razvoja ratne i trgovačke mornarice za opstojnost i razvoj Dalmacije, a onda i cijele Kraljevine Jugoslavije.

Ono što brine nas, bivše zapovjednike š/b „Jadran“, koji smo odgojili generacije vrsnih hrvatskih pomoraca, od kojih su se brojni vinuli i do najviših admiralskih činova, je to što su neki naši učenici, a danas uvaženi admirali HRM-a, izrazili svoju potpunu nezainteresiranost za povratak ovog broda u njegovu matičnu luku.

Zar je moguće da su živeći u Zagrebu poprimili mentalitet beogradske čaršije, ili smo mi, kao njihovi prvi zapovjednici i pedagozi negdje „falili“ u odgoju. Ili ih je, pored nas, paralelno još netko odgajao pa sada „vraćaju školarinu“. Bez obzira na sve, oni iz Zagreba neće moći vidjeti srednji prst koji će nama u Dalmaciji pokazivati crnogorski mornari za vrijeme skorašnje plovidbe na š/b „Jadran“ u već dogovorenoj posjeti talijanskoj Veneciji i slovenskom Koperu.

Želimo vjerovati da su informacije koje dopiru iz Glavnog stožera OS RH netočne i da će ih osobno načelnik GS OS RH demantirati. Ako ne on, onda molimo da ih demantira gospodin Plenković, kao hrvatski premijer, ili osobno predsjednica Republike Hrvatske kao Vrhovna zapovjednica. Ostane li š/b „Jadran“, kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđim stijegom, bit će to još jedan udarac hrvatskoj pomoračkoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svijetu.

U jedno smo sigurni, onaj tko uspije vratiti protupravno oteti brod „Jadran“ pod hrvatski stijeg osvojit će za dugi niz godina srca mnogih žitelja Dalmacije! No, Dalmatinci će pamtiti i one koji će ga prodati „za šaku Judinih škuda“!

Nama ostarjelim kapetanima i nekadašnjim zapovjednicima š/b „Jadran“, u poznu jesen našeg života, ostaje jedino nada koja se spominje u Evanđelju u prispodobi o čovjeku koji je u stisci, ali je ustrajan u svom traženju sve dok ne dobije ono što traži: “Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.” Mt 7,7

S poštovanjem,

Ispred Udruge:

Stjepan Bernadić, kapetan bojnog broda u mirovini

Udruga kapetan školskog broda „Jadran“:

Anđelko Medić, kapetan duge plovidbe,

prof. dr. sc. Stipe Lakoš,  kapetan bojnog broda u mirovini,

Milan Marelić, kapetan bojnog broda u mirovini,

Stjepan Bernadić, dipl ing, kapetan bojnog broda (HRM)

Neven Šeparović, kapetan duge plovidbe

Osoba za kontakt:

Stjepan Bernadić, dipl ing: stjepan.bernadic@xnet.hr 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

32 minute prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

2 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

3 sata prije