Kategorije Vijesti

Bandić: Tužan sam, na Tuđmanovu grobu sedam vijenaca, na grobnici Narodnih heroja samo dva

Širi dalje

U emisiji Novi dan na N1 gostovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Govorio je antifašizmu Titu i Tuđmanu, prosvjedu koji je najavljen za danas, a kojim se traži da Trg maršala Tita zadrži to ime.



 

“Poruka je, da ako je to tema, a očito nekima jest, iako ja mislim da to nije tema. Ako jest, onda je toliko ispolitizirana, kontroverzna da jedini pravorijek mogu dati građani Zagreba. Govorim isto što i prije. Mislim da totalitarni sustavi dižu spomenike i daju imena ulica i trgova živim ljudima. To nigdje u demokratskom svijetu nije tako. Ako se to mijenja neka građani odluče o tome i daju ime”, kazao je.

“Sretan sam zbog današnjeg dana kao istinski hrvatski antifašist, socijaldemokrat, čovjek koji okuplja sve na čemu se temelji hrvatska država – hrvatske ljevice, nauka Stjepana Radića, ideja Ante Starčevića….

Sve se može spojiti. Svatko u Hrvatskoj, bez obzira kako se zvao, tko dovodi u pitanje doprinos antifašizma nije prijatelj Hrvatske – ili ne razumije ili to radi namjerno. Onaj tko dovodi u pitanje ‘točku na i’ – hrvatske branitelje i prvog predsjednika doktora Franju Tuđmana, nije prijatelj Hrvatske. Ili to radi namjerno ili ne razumije.

To su dvije ishodišne točke stvaranja Hrvatske. Da nije bilo ZAVNOH-a i antifašista ne bi bilo ustava 1974., a mi se 1990. ne bismo imali od koga razdružiti. Oko toga nema mucanja i mora se biti precizan do bola.

Danas sam tužan, vidio sam sedam, osam vijenaca na grobu prvog predsjednika, a na grobnici Narodnih heroja samo dva”, rekao je andić.

Odgovorio je i na pitanje o tome je li tužan što danas u Brezovici neće biti nikoga iz državnog vrha.

“To je Hrvatska, raspolućena, podijeljena. Da se digne prvi predsjednik i branitelji, opet bi legao u grob od tuge. Dolazi li netko ili ne dolazi, znam da ja 17 godina dolazim i da govorim isto.

Oni kalkuliraju, ja nemam oko čega, a najmanje oko onoga što je suština stvaranja suverene i demokratske Hrvatske. Ja sam bio i ostao u svoj. Imam uzore u majci i dragom Bogu, drugog uzora nemam. Naučio sam nešto od Radića, Starčevića, Račana… Od svih ponešto. Ali ove se temelje ne smije dovesti u pitanje”, kazao je Bandić.

MP/Foto: Goran Mehkek / Cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

1 sat prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

4 sata prije