Kategorije Vijesti

Branko Borković o svojoj kandidaturi i suparniku: Milijan Brkić je odličan izbor za ministra

Širi dalje

BRANKO BORKOVIĆ, kojeg su za ministra branitelja predložili vukovarski veterani, otkrio je da je to prihvatio jer ne želi da su branitelji teret državi, a da su ih u takvu poziciju doveli lošim kadroviranjem.



– Milas je bio izvrsni kandidat – branitelj Vukovara, ratni zapovjednik. Sve nas je šokiralo da se to nije dogodilo.

Ne želimo biti teret i da zbog nas neke stvari ispadaju problem. Mi smo stvorili državu i želimo biti aktivni tvorci Hrvatske, da damo nadu da možemo bolje živjeti – rekao je Borković u emisiji ‘Novi dan’ na N1 televiziji.

Borković se osvrnuo i na pritisak podjela unutar Domoljubne koalicije za kojeg je rekao da je prisutan svakog trenutka i kroz djelovanje udruga i medija.

– Ovo je kriza u koju nismo smjeli biti dovedeni. Tu smo zbog lošeg kadroviranja jednog dijela HDZ-a. Tu govorimo o prvom kandidatu. Ovo mora biti ozbiljan pristup – rekao je Borković.

Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju prosvjednika u Savskoj Borković je ocijenio da je to posljedica nefunkcioniranja vlasti.

– Traje praktički od 2000. do danas kad smo razorili politički sustav koji smo imali poput ukidanja dvodomnog parlamenta. Imamo vladu koja svakih 6 mjeseci mijenja zakone – rekao je i dodao da nemamo stabilan politički sustav zbog čega nema političke komunikacije.

– Imamo premijera koji šalje zakone u Sabor i zastupnici dižu ruke, a nisu aktivni arbitri nego poslušnici – rekao je Borković.

Na pitanje može li on pomiriti podjele među braniteljima i u društvu Borković je rekao da je on 1991. krenuo u rješavanje vrućeg problema – branitelja.

– Kad smo stvarali Hrvatsku imali smo jasne ciljeve. Moramo ih imati i sad, ali ih nema jer su poremećeni odnosi u društvu i stavljene su neke krive vrijednosti.

Domovinski rat je temelj moderne Hrvatske. Moramo omogućiti da građani ne odlaze van nego da dolaze u Hrvatsku bez obzira na naše međusobne prijepore – rekao je Borković.

Borković je rekao da ga raduje što je HDZ izišao s kvalitetnim kandidatom Milijanom Brkićem.

– Na njima je s premijerom da odlučuju. Prihvate li mene ili Brkića neće pogriješiti jer smo spremni pomoći. I premijer i HDZ moraju biti svjesni da bez zajedništva i pomoći nas koji nismo u strankama, a želimo pomoći nema rješavanja problema. Posebni uvjeti su ti da branitelji ne mogu biti predmet trgovina i pogodbi. Domovinski rat je temelj moderne države – istaknuo je Borković.

Kao svoju prednost pred Brkićem vidi to što ne nastupa s pozicije ni jedne stranke, a mana je pak što iza sebe nema stranku koja je dobila izbore. Rekao je i da smatra neodrživim smanjenje proračuna za Ministarstvo branitelja za 50 milijuna kuna.

Govoreći o velikom broju branitelja Borković je rekao da su problemi nastali krajem 90-ih izdavanjem potvrda MUP-a i MORH-a kada je došlo do inflacije branitelja.

Na pitanje bili podigao zahtjev za ratnom odštetom Srbiji rekao je da bi to učinio u svakom slučaju.

D.L. /Foto: Screenshot


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

10 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

12 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

15 sati prije