Kategorije Vijesti

Crna Gora pokreće istragu protiv svog admirala zbog raketiranja Splita 1991.

Širi dalje

Specijalno državno tužiteljstvo, predvođeno glavnim tužiteljem Vladimirom Novovićem, podiglo je kaznenu prijavu protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, umirovljenog admirala Dragana Samardžića, zbog moguće uloge u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva počinjenim u jesen 1991. u Dalmaciji. Konkretno granatiranja Splita 15. studenog 1991. godine.



Portal Vijesti objavio je priču o Samardžiću koji je u to doba kao poručnik fregate zapovijedao raketnom topovnjačom RTOP-406. Vijesti podsjećaju kako je u Hrvatskoj zbog napada na Split procesuiran 31 pripadnik JRM, no među njima nije bio i Samardžić za kojeg naovde da je “naredio paljbu iz topova kalibra 57 milimetara”.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu i DORH u Zagrebu  potvrdili je Vijestima da se u Hrvatskoj protiv njega ne vodi postupak, dok ih je kabinet vrhovne državne tužiteljice Maje Jovanović

izvijestio kako je Specijalno državno tužiteljstvo formiralo kazneni predmet protiv Samardžića zbog njegove moguće uloge u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva

Taj medij objavio je tekst o Samardžićevoj ulozi kao časnika tadašnje JRM-a u napadu na ciljeve u Splitu i okolici 15. studenoga 1991. Ratni brodovi u sastavu TG “Kaštela”, među kojima je bila i raketna topovnjača RTOP – 406 pod zapovjedništvom tadašnjeg poručnika fregate Dragana Samardžića, iz odmazde zbog hrvatskih snaga koje su ranije improvizovanim torpedom pogodile i teško oštetile patrolni čamac, u ranim jutarnjim satima napale su i granatirale ciljeve u Splitu i na okolnim otocima.

Brodovi JRM-a pogodili su i brojne civilne objekte, ubijeno je dvoje civila, a ozlijeđeno pet, dok je ranjen i jedan pripadnik hrvatskih oružanih snaga. Na civilnim i kulturno-povijesnim objektima u Splitu nanesena je velika materijalna šteta.

Vijesti navode da čekaju odgovor i od hrvatskog veleposlanstva u Podgorici dodajući kako postoje indicije da je Samardžić borbeno djelovao tijekom rata u Šibeniku u rujnu 1991. godine.

Novinaru Vijesti Siniši Lukoviću prijećeno je nakon objave teksta, brutalno je vrijeđan sa anonimnih profila na Facebooku, a tužiteljsvo u Kotoru  po njegovoj prijavi formiralo je predmet i ocijenilo da se radi o kaznenom djelu ugrožavanje sigurnosti.

To tužilaštvo naložilo je Upravi policije da utvrdi ko stoji iza Facabook profila a “Praunuk komite”, s kojeg je Luković dobio prijetnje i uvrede nakon što je u Vijestima objavljen tekst “Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića”.

M. Marković/Foto: NATO.int

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Jurčević: ‘Vidim se kao ministra kulture, Hasanbegović nije u igri’

Pregovori za formiranje nove parlamentarne većine i nove vlade nastavljaju se u ponedjeljak, a još…

44 sekunde prije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

1 sat prije

HDZ nastavlja provocirati Milanovića: Vrhovni šarlatan bezočno laže!

HDZ nastavlja s provociranjem predsjednika RH Zorana Milanovića na Facebooku, na što on ne reagira…

2 sata prije