Kategorije Vijesti

Dr. Darko Bekić: A mi Hrvati ne smijemo ni svoju povijesnu zastavu, s prvim bijelim poljem, izvjesiti u vlastitoj zemlji!

Širi dalje

“A mi Hrvati ne smijemo ni svoju povijesnu zastavu s prvim bijelim poljem izvjesiti u vlastitoj zemlji!”, napisao je dr. Darko Bekić u osvrtu na vješanje talijanske zastave na Trsatsku gradinu u Rijeci.



Talijanska zastava na povijesnoj Trsatskoj gradini izvješena je uz poruku ”Eto, to je Rijeka – Italija“.

Na YouTubeu se pojavio video kako trojica mladića vješaju talijanski zastavu na povijesnu Trsatsku gradinu, vidikovac na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom. Gradina je jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju, a prvi se put spominje kao sjedište župe 1288. godine.

Video počinje s „dobar dan“ i prikazuje dogovor mladića oko toga na koju će stranu i kako objesiti zastavu.Nakon nekoliko minuta, dogovoreno je da će se zastava objesiti na „stranu gdje je cesta“.

„Dečki su danas u Rijeci“ i „predstavljaju Italiju“ može se čuti tijekom uvodnih sekundi. “Eto, to je Rijeka – Italija”, ponavljaju dok se s Trsata vijore zelena, bijela i crvena boja.

U osvrtu na taj nimalo prijateljski čin dr. Darko Bekić je napisao:

“Neki dan na HTV je gostovao, mislim, tršćanski gradonačelnik koji je na nekoj svečanosti rekao kako jedva čeka da se “ukinu granice između Italije, Slovenije i Hrvatske.”

Najgore u tome bio je izostanak ikakve, ičije reakcije i komentara, unatoč nedavnim neoimperijalističkim izjavama Tajanija i objavljenim kartama “talijanske” istočnojadranske obale!

Nameće se slijedeći zaključak: nacionalne manjine susjednih naroda i država koje su u prošlosti osvajale i okupirale hrvatske zemlje – u nesigurnoj budućnosti koja prijeti Europi i čitavom svijetu – ne bi se u političkom smislu više smjele tretirati kao ostale, “prave” manjine (Česi, Ukrajinci, Makedonci, Židovi itd. ),  već barem neke njihove pripadnike treba “prepoznati” kao potencijalnu sigurnosnu ugrozu.

Čak i kao “petu kolonu” u mogućim novim pokušajima agresije i otkidanja dijelova hrvatskog teritorija u korist obnovljenih imperijalističkih ambicija i politika njihovih matičnih država.”

Vješanje talijanske zastave na Trsatsku gradinu  osudio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazavši da je to “kukavički pokušaj provokacije u režiji nekolicine mladića koji čak nisu imali hrabrosti pokazati svoja lica u videu kojim se hvale svojim bijednim postupkom”.

“Rijeka je hrvatski grad i uvijek će to biti”, kazao je u izjavu gradonačelnik Rijeke.

M. Marković/Foto:screenshot YouTube

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

13 sati prije