Kategorije Vijesti

Dr. Herman Vukušić prozvao Mrsića da je, kao ministar, favorizirao abolirane četnike naspram hrvatskih branitelja

Širi dalje

Dr. Mirandu Mrsiću, bivšem ministru rada i mirovinskog sustava i predsjedniku stranke Demokrati, na izjave oko braniteljskih mirovina i njihovoga povlaštenog statusa, odgovorio je doktor Herman Vukušić.



Vukušić je bio izravan i oštar, a dr. Mrsića je prozvao da je, kao ministar, favorizirao abolirane četnike naspram hrvatskih branitelja:

LOŠA DEMAGOGIJA DOBROG DOKTORA

Mirando Mrsić, predsjednik stranke “Demokrati”, godinama je radio na KBC-u Zagreb, gdje je slovio za izvrsnog liječnika-internistu. Dapače, mnogi moji pacijenti, hrvatski branitelji, koji su uz PTSP imali i neku hematološku bolest, o kolegi Mrsiću imali su samo riječi hvale.

Ovih dana smo svjedoci pokušaja politikantstva tog uspješnog liječnika da na temi “povlaštenih” braniteljskih mirovina ušićari koji glas na predstojećim izborima za EU parlament.

Pri tome se, eto, čudom čudi zašto na njegovo lamentiranje o razdvajanju braniteljskih i radničkih mirovina oštro reagiraju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Evo sada nekoliko činjenica za širu hrvatsku javnost koje je kolega Mrsić možda zaboravio od kada je prestao biti ministar rada:

1) Zašto se ne razdvajaju i mirovine aboliranih pripadnika neprijateljskih paravojnih snaga koje su započele agresiju na Republiku Hrvatsku, a nosioci tih mirovina mahom su na državnom proračunu države protiv koje su ratovali?

Iste se broje u tisućama, a kolega Mrsić vodio je upravo resor rada kada je smanjivao braniteljske mirovine…..

2) Za vrijeme mandata ministra Mrsića uveden je sustav vještačenja po kojem se ratni PTSP u prethodno navedenoj aboliranoj populaciji odmah cijeni sa 30% tjelesnog oštećenja za stalno, dok hrvatski branitelji dan danas (četvrt stoljeća nakon rata!) za istu bolest dobijaju isključivo privremena rješenja!

3) Niti jedna civilna radnička invalidska mirovina nije prošla VIŠE OD DESET revizija u proteklih dvadeset godina, dok branitelji jesu, u pravilu uz huškačku medijsku kampanju s dugotrajnim negativnim psiho-socijalnim posljedicama.

Ovo se posebno odnosi na vrijeme prvog vladajućeg mandata SDP-a (2000. – 2004.) dok je kolega Mrsić još uvijek bio istaknuti član te stranke.

4) Sve “privilegirane” braniteljske mirovine uvjetovane su stupnjem oštećenja organizma, odnosno branitelji moraju imati status HRVI-ja.

Ovo ne vrijedi NITI ZA JEDNU civilnu radničku mirovinu, što sa medicinsko-vještačkog stajališta predstavlja popriličnu prednost u odnosu na braniteljsku populaciju, a ne obrnuto.

Štoviše, za sve “nove” slučajeve HRVI-ja, prije njihovog vještačenja obavezna je i klinička stručna procjena koja kroz bolničku obradu dokazuje eventualnu povezanost njihovog tjelesnog oštećenja sa sudjelovanjem u Domovinskom ratu.

Niti jedna radnička invalidska mirovina ne pretpostavlja slični postupak.

4) U sve ovo predizborno “kukanje” na političkoj sceni o “povlaštenim” braniteljskim mirovinama oglasili su se i neki navodni branitelji koji su svoju poslovnu karijeru započeli preprodajom ukradene audio-tehnike.

Naravno da tu mislim na Krešu Beljaka koji je svojim govorom mržnje prema političkim oponentima već više puta zgrozio hrvatsku javnost, ali to “demokratu” Mrsića do sada niti jednom nije zasmetalo…..

Na koncu kada doktor Mrsić i bivši mu kolega ministar Matić govore o porastu broja hrvatskih branitelja zaboravljaju sa se porast dogodio upravo za njihovog mandata, što se jasno već tada vidjelo u notornom Registru hrvatskih branitelja!

A ministar Medved posve je u pravu kada govori o kaznenoj odgovornosti članova bivše vlade: zamislite koliko njih bi sudski odgovaralo samo zbog objave spomenutog Registra nakon što je prošle godine donesena Opća uredba o zaštiti podataka?

Srećom po njih, upravo je Medved taj sramotni Registar i ukinuo…

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

9 minuta prije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

10 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

11 sati prije