Kategorije Vijesti

Dramatičan apel P.E.N. centra: “Vučić, Dodik i SPC pripremaju rat! Zabrinuti smo”

Širi dalje

Potaknuti posljednjim događanjima na području Zapadnog Balkana, članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše Jugoslavije, javnosti su uputili apel koji prenosimo u cijelosti.



“Mi, članice i članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše Jugoslavije, upozoravamo svjetsku javnost na očitu i neposrednu opasnost od ratnih sukoba na zapadnom Balkanu.

Agresivni narativi srpskih nacionalista, potpomognuti režimom u Beogradu i dijelom svećenstva SPC-a, godinama destabiliziraju tu regiju, ponajprije Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo.

S početkom ruske invazije na Ukrajinu velikosrpska agresivna retorika jača po cijelom nekadašnjem prostoru bivše Jugoslavije.

Režim u Beogradu i režim u Banjoj Luci (entitet Republika Srpska u BiH) ne kriju simpatije prema imperijalističkim apetitima Rusije, kao ni to da uvažavaju podršku režima u Kremlju.

Agresivni beogradski režim 

U rujnu 2023. dogodila se i oružana eskalacija terorističkim napadom u Banjskoj na Kosovu, a kako se približava glasanje o rezoluciji UN-a o srebreničkom genocidu, prijetnje Milorada Dodika odcjepljenjem Republike Srpske jačaju i ne bi ih trebalo podcijeniti.

Očekivano primanje Kosova u Vijeće Europe još je jedna kritična točka jer režim Aleksandra Vučića ne pokazuje nikakvu spremnost za suradnju, mir i kompromis. Naprotiv, najavom velikosrpskih skupova u organizaciji države Srbije i SPC-a, ratnohuškački stav Beograda postaje jasan i opasan.

Agresivni beogradski režim, koji se neskriveno i otvoreno naoružava, glavni je izvor nestabilnosti na zapadnom Balkanu.

Identičan narativ iz istih krugova u prošlosti nas je gurnuo u desetogodišnji krvavi rat na području bivše Jugoslavije. Ne smijemo dopustiti da se to ponovo dogodi. Moramo prepoznati opasnost i jasno dići glas protiv oružanih sukoba na zapadnom Balkanu.

Ovom izjavom pozivamo beogradsku vladu i predsjednika da prihvate pomirenje kao jedino moguće rješenje. Apeliramo i na međunarodnu zajednicu da hitno reagira na opasnost i učini sve što je u njezinoj moći da se na zapadnom Balkanu opet ne zapali iskra rata.

Napominjemo da ovaj apel nije uperen protiv srpskoga naroda, naprotiv, cilj mu je zaštititi ga od režima koji ga manipulacijama želi uplesti u nove regionalne sukobe. One, pak, koji se usuđuju kritizirati postupke aktualnog režima u Srbiji treba zaštititi od prijetnji i nasilja.

Zabrinuti, molimo za suradnju i mir”, stoji u priopćenju.

R.I. /Foto: RTS Facebook


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Novinar zgrožen ponašanjem Severine: Lažno je optužila mladog svećenika

Mario Nakić,  novinar i programer, osnivač portala Liberal, zgrožen je ponašanjem  Severine i dijela hrvatskih medija…

4 sata prije

Preminuo omiljeni zagrebački pedijatar: “Sretni smo što smo ga imali”

Nakon duge i teške bolesti jučer je prerano preminuo omiljeni pedijatar iz Doma zdravlja u…

4 sata prije

Gvardiol oduševio medije i navijače: “Taj momak će pokoriti svijet”

Manchester CIty jučer je osvojio ukupno deseti naslov prvaka Premier lige, ali i šesti trofej…

5 sati prije