Kategorije Vijesti

Džaferović, Komšić i Dodik zacementirali pobjedu, Mile zapjevao Romaniju – video

Širi dalje

Centralna izborna komisija BiH jutros je objavila dopunjene rezultate izbora za članove Predsjedništva BiH. Prema podacima na osnovu više od 80 posto obrađenih glasova, Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik zacementirali su svoje pobjede.



Što se tiče Federacije BiH, obrađeno je 80,59 posto glasova, a prema jutrošnjim ažuriranim podacima Šefik Džaferović je osvojio 37,30 posto glasova u utrci za člana iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović 33,37 posto i Fahrudin Radončić 12,89 posto glasova.

Među kandidatima za člana iz reda hrvatskog naroda stanje je sljedeće: Željko Komšić je osvojio 51,14 posto glasova, a Dragan Čović 37,31 posto glasova.

Za člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske stanje je također nepromijenjeno u odnosu na sinoćnje prve rezultate, a zasad je obrađeno više od 84 posto glasačkih listića. Milorad Dodik

je osvojio 54,06 posto glasova, a Mladen Ivanić 42,79 posto glasova.

Dodik pobjedu je proslavio uz pjesmu “Romanija” Halida Bešlića. Njegovu vokalnu izvedbu aplauzom su dočekale pristalice. U štabu SNSD-a Dodik je održao pravi mali koncert pjevajući pjesme “Slike u oku”, “Još ne sviće rujna zora” i mnoge druge.

Dodik nakog pobjede zapjevao “Romaniju”

Brojni svjetski mediji posebno su se fokusirali na pobjedu Milorada Dodika u utrci za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, najavljujući produbljivanje etničkih podjela na ovim prostorima.

Kako piše BBC, predizborni period u BiH obilježila je ratna retorika koju su plasirali lideri nacionalnih stranaka i to 20 godina nakon okončanja sukoba na ovim području.

BBC je napravio i krajnje zanimljivu analizu u kojoj navodi kako je u BiH jedan od pet stanovnika nezaposlen, navode kako je prosječna plata izuzetno niska, ističu kako je pet posto stanovništva u posljednje četiri godine otišlo iz BiH, a isto tako pišu da je krajnje neizvjesno kada će uopće doći do formiranja vlade.

The New York Times posebnu je pažnju također posvetio Miloradu Dodiku i njegovom izboru za srpskog člana Predsjedništva BiH. Iz tog utjecajnog američkog medija poručuju kako su krajnje zabrinjavajući bliski odnosi Milorada Dodika i Vladimira Putina.

“Komplicirani sistem pružio je Moskvi priliku da iskoristi podjele i da pokuša ojačati svoj utjecaj na Balkanu. Vladimir Putin podržava političare koji nastoje što brže destabilizirati institucije BiH kojima još uvijek u velikoj mjeri upravlja Europska unija”, stoji u tekstu The New York Timesa.

MP/Foto;Klix.ba


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

10 sati prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

11 sati prije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

11 sati prije