Kategorije Vijesti

EU nam daje 225 milijardi kuna: ‘To nema nijedna država, ali novac nam neće pasti s neba

Širi dalje

U narednih deset godina Hrvatska ima priliku iz EU fondova povući  225 milijardi kuna i uložiti u gospodarstvo. Zvuči kao državni zgoditak na svjetskoj lutriji, no ekonomisti upozoravaju da do tog novca Hrvatska neće lako doći.



Premijer Andrej Plenković u četvrtak je predstavio Nacionalni plan oporavka do 2026. po kojem Europska unija Hrvatskoj daje na raspolaganje ukupno 75 milijardi kuna iz  Mehanizma za oporavak i otpornost. Ostalih 150 milijardi kuna koje će Hrvatska moći povući do 2031. odnose se na zaključka pregovora iz lanjskog ljeta kojim je premijer pridodao gotovo 40 milijardi kuna iz okvira 2014. – 2020. godine.

Treba naglasiti da od spomenutih 75 milijardi kuna, 47,5 milijardi su bespovratna sredstva, a ostalih 27 milijardi se odnosi na povoljne zajmove.

Vratimo se u ljeto prošle godine kad su se zaključivali pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru. Hrvatska je tad dobila za idućih 10 godina 24,5 milijardi eura. Kad tome pridodamo oko 5,3 milijarde eura iz okvira 2014.-2020-, to znači da ćemo u ovom periodu imati na raspolaganju 30 milijardi eura koje će biti uložene u hrvatsko gospodarstvo – rekao je premijer, te dodao:

“Ono što je važno, tih 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava, to je otprilike 12 posto u odnosu na BDP. To nema nijedna druga država članica”. No i premijer upozorava da nam taj novac neće pasti s neba.

“Ovo nije helicopter money, neće ga EU samo baciti. Reforme su nužne kako bi nam taj novac bio odobren”, rekao je. Europska komisija ima tri temeljna zahtjeva a to du investicije koje pridonose zelenoj tranziciji, reforme i digitalizacija.

“Strukturirali smo plan u pet komponenti i jednu inicijativu. Prva komponenta je gospodarstvo, pa pravosuđe, obrazovanje, tržište rada, zdravstvo te obnova zgrada. 54 posto će ići na gospodarstvo, 10 posto na pravosuđe, 15 posto na obrazovanje i znanost, četiri posto na tržište rada, pet posto na zdravstvo, a 12 posto na obnovu zgrada od potresa”, istaknuo je premijer te zaključio:

“U rukometnom smislu idemo u trokorak. Prvi korak je plan za ulaganja koja su sto posto bespovratnih sredstava, potom idemo na višegodišnji okvir i treći korak za koji imamo vremena do 2023. za dodatnih 3,6 milijardi eura i tako koristimo sva sredstva na raspolaganju.”

Hina/Foto: gov.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

3 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

4 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

5 sati prije