Kategorije Vijesti

Filipović: Donijet ćemo odluku da hrvatski plin ide Hrvatskoj i to po prihvatljivoj cijeni

Širi dalje

Ministar  gospodarstva i održivog razvoja Filipović dao je izjavu za medije nakon sastanka s predstavnicima MOL-a. Rekao je da će vlada sutra na sjednici zatražiti razrješenje hrvatskih članova Uprave Ine jer se tu radi o korporativnom skandalu te da se hrvatski plin više neće prodavati van, već samo hrvatskim građanima i hrvatskim institucijama.



“Odluku o plinu donijet će idući tjedan”, najavio je Filipović i  kazavši da je na sastanku zatražio smjenu cjelokupne uprave Ine, kao i promjenu modela korporativnog upravljanja.

“Shvatili su poruku premijera Plenkovića da uprava Ine više nema povjerenje Vlade Republike Hrvatske. U razgovoru s njima istaknuo sam kako kada otvorite brojne knjige koje se odnose na korporativno upravljanje navode različiti skandali, a da će nažalost ovaj skandal s Inom nažalost isto jednom ući u te knjige”, potvrdio je Filipović.

“Inzistirat ćemo na promjeni sustava korporativnog upravljanja, inzistirat ćemo na reviziji koju sam zatražio, a Vlada će NO-u sutra predložiti da se hrvatski članovi uprave Ine razriješe”, rekao je Filipović.

Predstavnicima MOL-a rekao je da Ina iduće godine planira proizvesti 703 milijuna kubika plina i da sav taj plin treba ići Hrvatskoj i to po prihvatljivoj cijeni.

“Vlada će donijeti odluku kojom će sav plin koji se proizvede u Ini ići Hrvatskoj, hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim poduzećima”, rekao je Filipović.

Na pitanje “kako je to hrvatski plin, ministar Ćorić je rekao da ne postoji hrvatski plin”, Filipović odgovara:

“Postoji hrvatski plin, to je ovaj koji se proizvodi u Hrvatskoj. Ako je neka xy firma mogla u ovakvoj krizi kupovati plin po tako niskoj cijeni, onda može i hrvatski vrtić dobiti taj jeftini plin i koristiti ga da bi hrvatski građani mogli normalno živjeti.”

Što se tiče smjene uprave, Filipović je rekao da cijela uprava mora otići. “Imamo situaciju velikog korporativnog skandala, nikad se ovakvo nešto nije dogodilo i jedino je logično da cijela uprava ode i to je ono na čemu ćemo inzistirati i to je ono što će se dogoditi”, rekao je Filipović.

S Mađarima će se razgovori nastaviti, rekao je ministar. “Neki njihovi stavovi će biti jasniji sljedeći tjedan”, rekao je Filipović, upitan hoće li mađarska strana prihvatiti zahtjev o smjeni uprave.

“Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene načina upravljanja. Uprava društva odgovorna je za vođenje poslovanja, a NO to nadzire. Ovdje sustav korporativnog upravljanja omogućava da najniže razine donose određene odluke i da to uopće ne ide preko NO-a”, rekao je Filipović.

“Oni su svjesni situacije i svjesni su da se te stvari moraju mijenjati i to su mi dali do znanja”, rekao je Filipović.

Upitan ima li Hrvatska instrumente u rukama što se tiče vlasništva, Filipović je rekao da država uvijek ima mehanizme kako zaštititi svoje interese.

R.I: /Foto: n1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

9 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

9 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

9 sati prije