Kategorije Vijesti

G2G: Grčko iskustvo kupnje francuskih Rafala kao upozorenje Hrvatskoj

Širi dalje

Nakon što je grčki parlament prošlog tjedna odobrio nabavu francuskih borbenih aviona Rafale za grčku ratno zrakoplovstvo, iz tog primjera se mogu vidjeti parametri po kojima bi se mogla kretati i ponuda tih lovaca za Hrvatsku.



Ono što je vidljivo iz grčkih medija, potpisat će se čak tri ugovora, pri čemu ni jedan nije po principu Government to Government  „G2G“ (Vlada – Vlada), a koji se u Hrvatskoj uporno zaziva kao najprihvatljiviji  model sklapanja  kupoprodaje lovaca. 

Dakle, u Grčkoj je situacija slijedeća: Ministarstvo obrane će prvo potpisati ugovor s Dassault Aviationom za kupnju zrakoplova, potom slijedi parafiranje drugog, zajedničkog ugovora između Ministarstva obrane i Dassault Groupa, Thalesa i Safrana za četverogodišnju potporu u održavanju. Potom dolazi na red i treći ugovor između Ministarstva obrane i konzorcija MBDA za kupnju zrakoplovnog naoružanja.

Viša cijena

Nakon isteka 4 godine Grci planiraju potpisati novi Ugovor za potporu i modernizaciju tih aviona  na standard F4. Francuska strana je u početku inzistirala da sve eventualne sporove rješava sud u Švicarskoj.

Međutim, Grčka je na koncu uspjela izboriti da za slučaj sporova nadležna bude  Međunarodna trgovačka komora u Ateni. Penali za kašnjenje u neodrađenom ili neisporučenom poslu su samo 6 posto od vrijednosti, a tolerancija isporuke aviona je plus 3 mjeseca. Bankarsko jamstvo je 5 posto iznosa ugovora.

Ono najbitnije u svemu, navodni model otplate – 30 posto ukupnog iznosa unaprijed od ugovorene cifre od 2 i pol milijarde eura za 18 aviona (12 rabljenih, 6 novih). Iz svega navedenog se može zaključiti da je cijena s prvobitno planiranih 1, 7 milijardi skočila na 2 i pol  milijarde, između ostalog, skočila i zbog promijenjenih uvjeta pregovora i tri posebna ugovora.

Dojam je da su Grci pristali na neke nominalno lošije uvjete ugovora u zamjenu za manju uplatu u startu. Međutim, prednost je ta što u prvim pregovorima nije bilo govora o F4 standardu Rafala koji je sada ispregovaran nego „samo“ F3R verzija.

Opet zaplet?

Zaključno, s opravdanim razlogom se možemo zapitati hoće li i u Hrvatskom slučaju Francuska odbiti sklapanje međudržavnog ugovora „G2G“?  Vrlo moguće . U tom slučaju hrvatska epopeja zvana „kupnja borbenog aviona“ opet dobiva dramatični zaplet.

Analitički tim Maxportala


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi rafale

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije