Kategorije Vijesti

Gordan G. Radman novi je ministar vanjskih poslova! Cijenjeni diplomat i blizak Mati Graniću

Širi dalje

Dr. sc. Gordan Grlić Radman (6. lipnja 1958. Tomislavgrad), kandidat na novog ministra vanjskih poslova, hrvatski diplomat, trenutačni veleposlanik Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj. Otac je troje djece – Marte, Ante i Katarine.



U siječnju ove godine Grlić Radman dobio je prestižnu nagradu Global Public Diplomacy Award (Globalna nagrada za javnu diplomaciju) koju dodjeljuju Diplomat Magazine, vodeći europski diplomatski časopis.

Poslovnu karijeru započeo je 1982. u Švicarskoj, a diplomatsku karijeru početkom 90-ih. Prije odlaska na veleposlaničku dužnost u Njemačku u listopadu 2017., gdje je sedmi po redu hrvatski veleposlanik, diplomatsko iskustvo stjecao je u veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti.

Večernji list jer više puta objavio da je rođak bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Mate Granića, što mu sigurno nije odmoglo u karijeri. Prirodan rodstva s Granićem nije nam poznata.

Gordan Grlić Radman po završetku studija i stjecanja zvanja dipl. ing. agr. oec. (1982), odlazi u Švicarsku gdje se, nakon tromjesečnog vježbeničkog staža u tvrtki Cellulose Attisholz AG Solothurn, zapošljava u tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee.

 

Dr. Gordan Grlić Radman, kancelarka Angela Merkel, veleposlanik Slovenije Franc But /Foto:Fenix

Usporedno završava dvogodišnju menadžersku školu u Bernu (IfKS). Uz aktivno članstvo u švicarskom udruženju inženjera (SVIAL) i ETH Alumni Zürich (članom ostao i do danas), bio je, zajedno s prof. dr. Žarkom Dolinarom (o kojem je objavio i knjigu) i prof. dr. Markom Turinom, jedan od osnivača Almae Matris Alumni Croaticae (udruženje hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine), čiji je počasni predsjednik bio nobelovac Vladimir Prelog.

Uz poznate hrvatske intelektualce u Švicarskoj (kao što je, na primjer, prof. dr. Davor Pavuna), bio osnivač Croatian Swiss Business Consult – ambiciozne nevladine udruge koja je imala zadaću povezivanja najvažnijih grana hrvatskog i švicarskog gospodarstva.

Nakon demokratskih promjena, 1991. godine, vraća se u Hrvatsku na mjesto poslovodnog tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a kasnije, kao djelatnik Ministarstva  vanjskih poslova, ponovno odlazi u Švicarsku sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže (Bern, Ženeva, Zürich).

Premijer Plenković i novi ministar vanjskih i europskih poslova dr. Gordan Grlić Radman / Foto: Feni

Rad u diplomatskoj službi bio je poticaj za dodatnim obrazovanjem, tako da autor, na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, upisuje (1997/98) poslijediplomski studij “Međunarodni odnosi” i magistrira (2002) na temi “Švicarska i njena neutralnost.”

Na istom fakultetu je 2007. doktorirao na temu “Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura,” u kojoj zastupa osnovnu tezu kako je neutralnost, kao sigurnosnopolitički instrument, neodrživ u suvremenim međunarodnim odnosima, u kojima dominiraju odgovornost, solidarnost i participacija državnih i međunarodnih aktera u pravcu osiguranja svjetskog mira i stabilnosti. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu povremeno je gost predavač.

Autor je više radova objavljenih u časopisima s međunarodnom recenzijom, a vlastitim priopćenjima sudjelovao je na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Član je UO Atlantskog vijeća Hrvatske, kojega je, također, zastupao na međunarodnim konferencijama u inozemstvu, te, u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a, sudjelovao na javnim tribinama u cilju realizacije projekta informiranja i edukacije hrvatskih građana o koristima i obvezama članstva RH u NATO u.

Član je Hrvatske udruge za međunarodne studije i Hrvatskog politološkog društva, te UO George Marshall Center, Club Croatia.

Za Gordana Grlića Radmana poznavatelji imaju samo riječi hvale. Kažu da je veliki radnik, cijenjen kao diplomat i vrlo nacionalan. Iz svega što smo čulu o njemu zaslužuje respekt.

Oženjen je Marijanom, otac je Marte, Ante i Katarine.

M. Marković/foto:press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

34 minute prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

1 sat prije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

2 sata prije