Kategorije Vijesti

HDZ dvostruko jači od SDP-a, Most jači od Možemo, Milanović sve popularniji

Širi dalje

Dnevnik Nove TV donio je istraživanje Crobarometra prema kojem predsjednik Republike Zoran Milanović ostaje najpopularniji političar, dok vladajući ostaju na prvom mjestu.



Hrvatska političku godinu završava s dvije konstante – HDZ je najjača stranka u zemlji, a predsjednik Milanović najpopularniji političar u Hrvatskoj. Raspoloženje birača u prosincu donosi posljednji ovogodišnji Crobarometar Dnevnika Nove TV.

HDZ godinu završava uvjerljivo prvi s rejtingom od 29,7 posto. Tijekom godine su imali male oscilacije, ali sve se to vrtjelo oko 30 postotnih poena potpore.

Daleko iza vladajuće stranke je SDP s potporom od 13,1 posto pa MOST koji se zaustavio na 10,6 posto. Možemo! je i dalje u slobodnom padu i sada je na 8,8 posto.

Domovinski pokret preskočio je izborni prag i sada ima 5,3 posto

 

Zanimljivi su trendovi, HDZ i SDP gotovo zacementirani s rejtingom, no MOST očito na referendumskoj inicijativi popravlja rejting i sada je dva mjeseca u rastu, a zato je od kolovoza Možemo u padu. Domovinski pokret krenuo je prema gore.

Tko je napopularniji političar?

Predsjednik Milanović najpopularniji je političar koji je na kraju godine i popravio svoj osobni rejting. Jedini je političar o kojem većina ispitanika ima pozitivan dojam. Tako o predsjedniku pozitivno misli 52 posto ispitanika, a negativno njih 39 posto.

Tomislav Tomašević može računati na 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 34 posto negativan. Božo Petrov računa na 38 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno, a njih 43 posto misli suprotno.

Ivan Penava, čelnik Domovinskog pokreta, može računati na 38 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno, a njih 36 posto misli negativno, Andrej Plenković ima samo 36 posto ispitanika koji u njemu misle pozitivno, ali ima i 55 posto onih koji misle negativno.

I na kraju Peđa Grbin koji može računati samo na 27 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno, zato njih 52 posto misli negativno.

Vladine politike ne podupire većina građana, odnosno njih 61 posto, a odobrava ih njih 30 posto, ne zna devet posto građana. Očekivano, 80 posto HDZ-ovih birača podupire Vladu.

Pesimizam je visok, ali nešto manji nego mjesec prije. Tako sada 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 22 posto misli suprotno. Ne zna njih 10 posto.

Ovdje su samo birači HDZ-a optimisti. Predsjednik Republike nešto je napravio i rejting za svoj rad. Njegov rad ne odobrava 48 ispitanika i taj broj pada, a raste broj onih koji odobravaju njegov rad. Takvih je 45 posto, ne zna 7 posto.

Zanimljivo, veliku potporu ima na ljevici. Podupire ga 78 posto SDP-ovih birača te 63 posto birača Možemo. Ništa manje nije potpora ni na desnici. Njegov rad podupire 71 posto birača Domovinskog pokreta te 62 posto bira MOST-a, a može računati i na 21 posto potpore u HDZ-u.

U listopadu predsjednik je imao velikih 54 posto potpore za svoj rad pa je mjesec poslije pao i sada se oporavlja.

I Ured Predsjednika kao institucija popravio je ocjenu. Školskom ocjenu dobio bi 2,85 ili ”trojku”. Nema promjena kod ostalih institucija, tako Vlada dobiva ocjenu 2,43 ili ”dvojka”, a Hrvatski sabor ima 2,16 ili ”dvojku”.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 19. u mjesecu na 987 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka je +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke.

M.M. /Foto:Dnevnik.he


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

8 sati prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

8 sati prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

8 sati prije