Kategorije Vijesti

Hrvat Dražen Dakić u Njemačkoj osuđen na kaznu doživotnog zatvora

Širi dalje

Dražen Dakić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog ubojstva svojeg 6-godišnjeg sina i još dvije osobe.



Okružni sud u Rottweilu je zbog posebno teškog kaznenog djela odlučio i da Dakić neće moći biti pomilovan nakon što odsluži 15 godina kazne, piše Schwarzwaelder-bote.

Javljaju i kako jednom nakon što sud presudi da se radi o posebno teškom kaznenom djelu, osuđenik može prijevremeno biti pušten samo iz posebnih razloga. Primjerice, zbog teške bolesti ili starosti.

Dražen Dakić je prošle godine u Njemačkoj ubio šestogodišnjeg sina, dečka svoje bivše žene i njezinu rođakinju. Suprugu je poštedio samo kako bi patila.

Suđenje Dakiću počelo je prije tri mjeseca, mjere osiguranja su tijekom suđenja bile velike – jako naoružana policija, oštra kontrola ulaza i osobnih dokumenata. Velik broj medija čekao je početak suđenja, ali i brojni građani.

Jedan od građana za Schwarzwaelder-bote je tada kazao: “Došao sam jer sam želio vidjeti kako izgleda netko tko je učinio nešto tako strašno.”

Lice ubojice mogli su vidjeti samo oni koji su bili unutar sudnice. Ubojica je preko glave stavio majicu koju nije skidao ni dok je u lisicama ulazio u sudnicu. Tek kad su nestali fotografi, uklonio je majicu s lica i prvo ročište je moglo početi.

Na prvom razgovoru sa psihijatrom poricao da je ubio svojeg šestogodišnjeg sina, tvrdeći da je to učinio neki čovjek koji se pojavio na mjestu zločina i uzeo mu pištolj iz ruke. Kasnije je pak priznao da je lagao, a psihijatarar je zaključio da je pri ubojstvu bio uračunljiv.

Prvog dana suđenja tužitelji su predstavljali dokaze i iskaze svjedoka koje su prikupili. Dakića su vidjeli satima ranije u mjestu u kojemu je počinio strašan zločin.

Plač u sudnici

Tužitelj je u izlaganju kazao kako se Dakić odlučio osvetiti ženi koja je pobjegla od njega zbog zlostavljanja pa je zato brutalno ubio i njihovog malog sina pucajući u njega iz neposredne blizine. Nju je ostavio na životu. “Želio je da pati cijeli život”, rekao je tužitelj.

Svjedočio je i glavni policijski istražitelj koji je pokazivao snimke i govorio što su sve našli po dolasku na mjesto zločina. U sudnici su puštene i audiosnimke na kojima se čuje kako majka, koja je otrčala kod susjeda po pomoć, vrišti i traži pomoć za svog sina.

Cijela sudnica bila je u šoku, mnogi su i plakali.

Nakon glavnog istražitelja, svjedočila je policajka koja je došla na mjesto zločina. I ona se rasplakala, nije mogla govoriti.

Tijekom cijelog izlaganja, pisao je Schwarzwaelder-bote, ubojica nije pokazivao nikakve emocije: naslonio se na stolicu, zurio u pod, ali povremeno je i pogledavao tko je u sudnici.

Ubio sina na dan kad je krenuo u prvi razred osnovne škole

Dakića je supruga navodno ostavila zbog njegovog nasilnog ponašanja. Na dan kada je njegov sin krenuo u prvi razred osnovne škole, te je majka tim povodom organizirala malu proslavu u kući novog partnera, otac je krenuo u svoj krvavi pohod. Ne zna se je li vlastito dijete usmrtio namjerno ili je to bilo nesretnim slučajem.

Oko 21,30 sati, kroz vrt se prišuljao na terasu obiteljske kuće te je kroz kuhinjski prozor upao u kuću. Odmah je počeo pucati. Dolaskom na mjesto krvoprolića policija je zatekla mrtvog dječaka i muškarca, dok je ranjena žena, rođakinja ubijenoga, još davala znakove života. Ubrzo je u bolnici podlegla zadobivenim ozljedama. Na proslavi je bio još jedan muškarac, koji je otišao nabaviti piće i tako izbjegao smrt. Vratio se u trenutku kada je na mjesto zločina već stigla policija.

Mediji su tada javljali da je Dakićevu krvavom pohodu svjedočila i trogodišnja sestra ubijenog dječaka koju, na sreću, nije upucao.

Navodno su razlozi za raspad Dakićeva braka bili financijski problemi, s obzirom na to da je bankrotirao dvije godine ranije, te njegova nasilna narav zbog koje je već bio kažnjavan za nanošenje tjelesnih ozljeda.

Policiji nije pružao otpor

Nakon ubojstva Dakić je pobjegao u zelenoj Seat Ibizi, koja je pronađena u obližnjem mjestu Herrenzimmernu nedaleko šume koju su policajci pretraživali nekoliko dana. Potraga za njim trajala je pet dana. Policija je otkazala sva javna događanja u mjestu i okolici. Strahovali su da bi se Dakić mogao vratiti kako bi ubio bivšu suprugu.

Uhićen je 19. rujna u jednom predgrađu grada Rottweila i to samo nekoliko sati nakon što je tamošnja kriminalistička policija za njim raspisala tjeralicu i ponudila novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja.

Dakić nije pružao otpor dvojici policajaca koji su ga uhitili u trenutku kad se, nakon šetnje ulicama Neufra, sklonio pod jedno stablo jer je padala jaka kiša. U jednoj od triju plastičnih torbi koje je nosio u rukama, imao je skriveno oružje (karabina duga 53 cm) kojim je počinio stravično ubojstvo.

Mirno se predao, a policiji je samo rekao: „Ja sam onaj kojeg tražite“.

Gordan Matković/Foto:

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rafalei će sutra letjeti nad Hrvatskom. Evo gdje ih sve možete vidjeti

Dva hrvatska Rafalea će u srijedu 1. svibnja 09:00 do 11:00  u čast vojno redarstvene…

1 sat prije

Plenković potvrdio: “Novih izbora neće biti, pobjednici formiraju vladu”

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke najavio je da će sutra građani moći vidjeti…

2 sata prije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

5 sati prije