Kategorije Vijesti

Hrvat se među prvima cijepio protiv korone. Otkriva kako je tijelo reagiralo

Širi dalje

Američka Uprava za hranu i lijekove neviđenom je brzinom odobrila u petak hitnu upotrebu cjepiva protiv korona virusa, koje je Pfizer Inc. razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji Covid-19.


Agencija je objavila da se cjepivo može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima, a među prvima koji se cijepio je Hrvat Zlatan Ibradžić.

Pfizerovo cjepivo odobreno je u Velikoj Britaniji i u SAD-u, a cijepljenje je u Velikoj Britaniji već počelo i to po principu da se najprije cijepe stariji od 80 godina i medicinsko osoblje – na dobrovoljnoj bazi. Među zaposlenicima Sveučilišnih bolnica Nottinghamu i Hrvat Zlatan Ibradžić koji se cijepio.

“Odmah sam uvidio važnost toga i nisam htio odgađati “, rekao je Ibradžić za Večernji list.

“Vlada Velike Brianije je krenula strategijom prvo cijepiti starije od 80 i medicinsko osoblje. Sve na dobrovoljnoj bazi. Svakome od zaposlenika nottinghamskih Sveučilišnih bolnica je poslan e-mail s linkom na stranicu gdje se možemo upisati za termin cijepljenja. Odmah sam uvidio važnost toga i nisam htio odgađati te sam se upisao za cijepljenje odmah, dan poslije prve cijepljene osobe”, kaže Ibradžić.

“Odmah po cijepljenju rekli su mi da mogu eventualno očekivati blagu temperaturu prvih nekoliko dana. To je normalno, jer imunosni sustav djeluje na strani antigena i počinje željena reakcija. Prije samog cijepljenja tri puta tri različita liječnika pitaju za alergije, tako da se višestruko provjerava.

U slučaju dvije anafilaktične reakcije koje su se dogodile u Ujedinjenom Kraljevstvu, potvrđeno je da je riječ o osobama sklonima anafilaktičnim reakcijama (odnosno burnom djelovanju imunosnog sustava na strani antigen) i te osobe su već prije sa sobom nosile ampule adrenalina za tretiranje istih, u slučaju da se dogode. Ja nisam imao ni temperaturu, ni bol. Možda najbolje govori činjenica da sam dan poslije uredno odradio smjenu od 10 sati na odjelu, a u petak sam operirao osam sati u kirurškoj sali”, dodao je.

Treći dan po cijepljenju na Facebooku je objavio:

“DAN TREĆI OTKAKO SAM SE CIJEPIO (jel ‘ije’ ili ‘je’, uvijek me to bunilo). JOS CEKAM PRVU KOMANDU OD BILA GEJCA, NISTA ZASAD, TIŠINA.
Šalu na stranu – osjecam se dobro, niti temperatura (moguca prvih par dana od primanja cjepiva, zbog imunoloske reakcije, koja je očekivana i normalna). Tlak dobar, afebrilan, dobrog teka. Lipidogram, dobri i losi kolesterol, elektrolite nisam jos mjerio, ta nisam sad bas toliko temeljit.
Imunitet se razvija 10 dana nakon prve doze, maksimum se postize nakon druge doze, 28 dana od prve doze. Cjepiva su sigurna i temeljito ispitana (ta nije to mućkanje juhe gospon Frka)”, objavio je Ibradžić.
Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primatelji prve isporuke od 2,9 milijuna doza, a američke zdravstvene ustanove, transportne tvrtke i bolnice spremne su hitno početi kampanju masovnog cijepljenja.

Samo bi Pfizer, prema projekcijama Morgan Stanleya, iduće godine mogao ostvariti prihod od 19 milijardi dolara od ovog cjepiva, povrh 975 milijuna u ovoj godini. Pfizer će svoj prihod podijeliti s BioNTechom, njemačkom kompanijom s kojom je razvio cjepivo.

Analitičari s Wall Streeta procjenjuju da će farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna generirati 32 milijarde dolara prihoda od cjepiva protiv COVID-19, i to samo u idućoj godini.

Kako je objavio CNN, u to nije uračunata vrijednost nematerijalne imovine tih dviju tvrtki, odnosno reputacije, koja će narasti zato što su te kompanije pomogle okončati najgoru pandemiju koja je pogodila svijet u ovom stoljeću.

M. Marković/Foto: facebook

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

3 minute prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

46 minuta prije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

2 sata prije