Kategorije Vijesti

Hrvatska tuži svog specijalca, traži 6,5 mil. kuna! Braneći Karlovac ubio je 13 srpskih vojnika

Širi dalje

Republika Hrvatska od Karlovčanina Mihajla Miše Hrastova, bivšeg specijalca potražuje 6,5 milijuna kuna, koliko je isplatila obiteljima njegovih žrtava.



Hrastov je 1991. godine na Koranskom mostu u Karlovcu ubio 13 pripadnika neprijateljske vojske, a suđenje za taj slučaj trajalo čak 23 godine. Karlovački Županijski sud ga je u tri navrata oslobodio odgovornosti zaključivši kako se radilo o samoobrani od vojnika koji su ga napali u vrijeme kada je Karlovac bio najžešće napadan.

U konačnici mu se sudilo u postupku na Vrhovnom sudu te je osuđen na četiri godine zatvora. Kako mu je u kaznu uračunat i period koji je proveo po pritvorima, ubrzo je izašao na slobodu, no tu se susreo s ovim postupkom u kojem silan novac od njega potražuje država koju je branio.

Njegova odvjetnica Iva Zlatić jučer je obavijestila javnost da 6,5 milijuna kuna nije konačan iznos jer je u tijeku još jedan postupak na osnovi kojega će RH morati isplatiti odštetu, a potom regresno taj iznos zaračunati Hrastovu. Hrastov bi tako mogao ostati bez svega, odnosno, njegova imovina vjerojatno ne bi dostajala da se naplati sve potraživanje države.

– Država regresni zahtjev mora tražiti, ali u ovom slučaju je to teški apsurd. Svima je poznato koliko je postupak trajao i što je sve Hrastov proživio. Kada je konačno i odslužio kaznu, sada može ostati bez svega – kazala je odvjetnica Zlatić.

Iako formalno osuđen, Mihajlo Hrastov za mnoge je Karlovčane ratni heroj i spasitelj njihova grada.

M. Marković/foto:Novilist

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

2 sata prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

5 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

6 sati prije