Kategorije HrvatskaNaslovna

Boško Ramljak: Da je Brkić razbio barikade Lučin bi ga nagradio, ali Sinjani mu ne bi oprostili

Širi dalje

BOŠKO RAMLJAK, najmlađi alkarski harambaša u povijesti Sinske alke i dopredsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja “Gojko Šušak”, komentirajući situaciju oko Milijana Brkića, u razgovoru koji prenosi Večernji list.



– Da je Milijan Brkić 2000., kao zapovjednik interventne policije MUP-a, proveo zapovijed ministra Šime Lučina i krenuo na svoj narod, branitelje, srednjoškolce i studente koji su prosvjedovali zbog kriminalizacije Domovinskog rata te deblokirao prometnicu u Sinju, sigurno bi bio odlikovan i nagrađen od tadašnje vlasti, bio bi slavljen i hvaljen, a ovako je bio suspendiran – smatra Boško Ramljak, umirovljeni časnik Hrvatske vojske, bivši alkarski harambaša i dopredsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja “Gojko Šušak”.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Boško Ramljak na Sinjskoj alci

Prosvjedi u Sinju i Otoku počeli nakon što je izdan uhidbeni nalog za generala Norca i trajali su do drugostupanjske presude. Vlast je, kaže Ramljak, jako vješto neke pojedince i braniteljske udruge smirila, ali ostala je mala skupina u kojoj su bili on, Miro Bulj, današnji saborski zastupnik Mosta, te još 10-ak branitelja, potom studenata i srednjoškolaca i mještana Otoka.

Ramljak  je među prosvjednicima potaknutima presudom Mirku Norcu, kada je Brkić odbio zapovijed zbog čega je suspendiran, a potom otpušten iz policije.

– Bilo nas je 50-ak, pjevale su se domoljubne pjesme. Stigla je interventna policija, bilo je vrlo napeto, narod se okupio okolo i čekao što će se dogoditi. Međutim, nisu krenuli na nas. Milijan Brkić, kojeg tada nisam poznavao, odbio je izvršiti zapovijed. Kada smo shvatili što se dogodilo, izljubili smo se i izgrlili s njima – prisjeća se Ramljak koji kaže da od tih prosvjeda do danas imamo porazan rezultat.

– Domovina nam je rashrvaćena, Domovinski rat marginaliziran u sustavu vrijednosti u društvu, a nekad je bio u samom vrhu, uz Katoličku crkvu. Iz vojske su protjerani ljudi koji su obranili Hrvatsku, 3000 branitelja počinilo je suicid, mnogi od nas koji smo mentalno sposobni i spremni pomoći umirovljeni smo i stavljeni na margine društva – kaže Ramljak

Pita i zašto se ne slijedi primjer SAD-a koji je nakon Drugog svjetskog rata svoje časnike uključio u ekonomiju i gospodarstvo

– Mi smo svoje branitelje poslali u mirovinu i maknuli ih da ni o čemu ne odlučuju – kaže Ramljak, dva puta ranjen u Domovinskom ratu. Smatra da bi Brkić bi bio najbolji ministar branitelja jer je odlučan, iskren, pošten i profesionalan – zaključuje Ramljak.

MP/Foto:arhiv Sinjska alka


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije