Danijela Trbović, ‘prva cinkarošica HTV-a’, vrijeđa Hrvate, HRT se morao ispričati

26 veljače, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

HRT je bio prisiljen ispričati se potpredsjedniku Hrvatskog sabora gospodinu Ivanu Tepešu, piše portal Narod. hr u opsežnom i analitičkom tekstu na temu uvreda i ismijavanja nacionalnih i vjerskih svetosti, koje u emisijama HTV-a kontinuirano radi Danijela Trbović, poznata i kao prva cinkarošica HTV-a.To je učinjeno zbog više nego uvredljivih izjava u emisiji „BezVeze“ voditeljice Danijele Trbović koja je emitirana 15. veljače 2016. Tako je javna je televizija upala u novi skandal koji mediji uglavnom prešućuju, dok na glavnim stranicama donose posmrtne govore ministra Hasanbegovića koji nisu nimalo upitni.

Ni manje ni više, u toj emisiji Ivan Tepeš nazvan je malim sljedbenikom jednog totalitarnog režima iz Drugog svjetskog rata!

bezveze 15 veljače 2016

Ima li na ovoj slici ijedna osoba koja nije Srbin?

Gosti prošlotjednog izdanja ‘BezVeze’ bili su redatelj Danilo Šerbedžija, glazbenik Žan Jakopač i glumac Kristijan Ugrina. Smišljajući odgovore tko je krivac za modricu na oku Zorana Milanovića, Kristijan Ugrina počeo se šaliti da je pitanje može li mu Ivan Tepeš uopće doći do oka jer je nizak, na to Danilo Šerbedžija pita tko je Tepeš, a Žan Jakopač odgovara – onaj ustaša.

U emisiji je napravljen propust u smislu izostanka primjerene reakcije na uvredljive navode o gospodinu Ivanu Tepešu, potpredsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku Hrvatske stranke prava doktor Ante Starčević.

Međutim, voditeljica, ali i HRT trebali bi se ispričati i zbog širenja vjerske nesnošljivosti, jer uvodna “šala” započela je ruganjem vjernicima i “važnom viješću za sve vozače po kojem je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo novi zakon po kojem će obvezni dio kutije prve pomoći biti i krunica”.

Isprika Ivanu Tepešu bila je upućena kroz emisiju 22. veljače u obliku pitanja: Kojem će se političaru Bezveze upravo sada ispričati? Ponuđeni odgovori bili su Tomislav Karamarko, Zoran Milanović i Ivan Tepeš, gdje se u rješenjima opet zbijalo šale.

“U našoj prošloj emisiji Ivan Tepeš je nazvan malim sljedbenikom jednog totalitarnog režima iz Drugog svjetskog rata, dakle točan odgovor je c”, istaknula je voditeljica Danijela Trbović.

Tek nakon toga objavljena je isprika u standardnom obliku primjerenom televizijskom formatu.

Isprika Ivanu Tepešu bezveze

U istoj emisiji u kojoj su na račun potpredsjednika Hrvatskoga sabora upućene neprimjerene uvrede i uvodna šala o krunicama, nastavilo se odmah u sličnom tonu.

snimka zaslona ante ivas

Nakon prvog pitanja o registarskim pločicama, “bacilo se na župnika” s uvodom “župnik u sačekuši uhvatio bandu kradljivaca milodara” uz telop šibenskog biskupa Ante Ivasa uz sugestivan nadnaslov “ZLOČINAČKI POTHVAT”.

U odgovorima je Žan Jakopač ponovno prednjačio u šalama na račun crkve “… paze oni, ono znaš, oni paze koliko tko stavi, a kamoli koliko tko uzme”, Kristijan Ugrina dodao je da on vjeruje da ih je uhvatio da je netko išao ukrasti milodar a “kaj je on u sačekuši čekao to ne znam” uz smijeh.

snimka zaslona bezveze

Rješenje za trojicu vjernika, potvrdila je voditeljica točne odgovore svojih gostiju “… riječ je o zlikovcima od 15, 16 i 17 godina, a slatinski se Batman pohvalio ovom fotografijom na Facebooku”, opisala je Trbović događaj iz pitanja o župniku.

Nešto kasnije u emisiji u negativnom se kontekstu prikazivalo ministra kulture Hasanbegovića i osim bavljenja viješću koju je donio Pupovčev tjednik Novosti, prikazana je snimka u kojoj novinari i snimatelji prate ministra s Trga sv. Marka i pri izlasku s Trga, jedan od snimatelja spotakne se i padne na leđa. Nakon te scene uslijedila su pitanja gostima pri čemu su oni trebali pogoditi što je ministar potom učinio.

Ministrov odlazak od skupine koja ga je pratila i njegovo nepružanje pomoći palom snimatelju Danijela Trbović okarakterizirala je – nekršćanskim. “Ali zar nije kršćanski ljubiti bližnjega svoga i pomagati ljudima u nevolji”, zapitala je Trbović.

Sljedeće pitanje odnosilo se na “Karamarkov plan za oporavak Hrvatske koji počinje s jutarnjim aktivnostima”. Među ponuđenim odgovorima bilo je “Svako jutro jedan Oče naš” i nakon odabira odgovora pušten je prilog u kojem Karamarko govori: “Svako jutro pomolimo se za domovinu, jedan Oče naš i bit ćemo puno sretniji. Pomoć ćemo domovini, ajmo radit na svom zajedništvu, ajmo radit na daljnjim pobjedama… “, na što Žan Jakopač dobacuje “Oče naš plaća struju i vodu.”

U ovoj emisiji nisu se mogle primijetiti šale na druge vjeroispovijedi ili ateiste, već prvenstveno na kršćane i nije ih bilo ugodno čuti ni vidjeti.

Danijela-Trbović, 6690x330

Danijela Trbović: “Bez dvoumljenja bih prijavila generala Gotovinu da ga vidim“

Preko usta voditeljice znaju često olako izaći svakakve riječi.

Pamtimo, naime, i dan danas sramotnu izjavu vrckaste Danijele iz 2005. na pitanje bi li prijavili generala Gotovinu da ga vide.

Daniela Trbović, voditeljica na HTV-u, govori: „Ja bih ga prijavila bez ikakvoga dvoumljenja, jer zakon treba poštovati. Nismo se borili da bi netko bio iznad zakona. Pametan zna čemu služi pojas. Jest da smo ‘od stoljeća sedmog’ tu, ali što se tiče EU-a, sami smo se doveli u ovu situaciju. Prijavila bih ga zbog građanske dužnosti, a ako bi mi dali novac, deset posto bih dala uhumanitarne svrhe, a ostalo bih sebi humano donirala.“

Divno, treba li što dodati na ove riječi?

Sud je potvrdio da je hrvatski junak general Gotovina nevin čovjek. U Danijelinom društvu tada su bili „dežurni pravdoljupci“ Radimir Čačić, Damir Kajin, Žarko Puhovski, Zoran Pusić, Sanja Sarnavka, Ingrid Antičević – vrlo očekivana imena. Na drugoj strani onih koji za nikakve novce ne bi prijavili hrvatskog generala bili su Zdravko Tomac, glumica Ksenija Pajić, Arijana Čulina, Ruža Tomašić, pokojni čestiti saborski zastupnik Ivo Lončar i mnogi drugi– isto očekivana lista.

Za čitatelje podsjećamo što je i tko je izjavio dok je hrvatski heroj i nevini čovjek bio u bijegu pred domaćom i međunarodnom hajkom i progonom.

Pitanje za HRT: do kada dvostruki kriteriji?

Proglasiti potpredsjednika Sabora pripadnikom totalitarnog režima iz II. svjetskog rata, i to na javnoj televiziji nije ni manje ni više nego – govor mržnje i skandal prvog reda!

Smatram stoga da na javnoj TV vrijede dvostruki kriteriji: nepodobni lete za manje nepodopštine (napr. Elizabeta Gojan, Hloverka Novak, Karolina Vidović Krišto, Nada Prkačin), dok se drugima progledava kroz prste za skandalozna vrijeđanja, etiketiranja i govor koji prelazi sve granice dobrog ukusa.

Takvom govoru ne samo da nije mjesto na javnoj televiziji, već čak i drugim medijima, pošto stvara društvenu klimu podjela, sukoba i etiketiranja koja se onda prenose do svih pora zagađenog hrvatskog društva.

Isprike više nisu dovoljne jer ne mogu popraviti nanesenu štetu, već je potrebna javna, ideološki neopredijeljena, afirmativna i informativna HRVATSKA TELEVIZIJA!

I još za kraj: postoji li na HRT-u „zapovjedna odgovornost“ kao što se tražila od generala Gotovine? Gospodine Radman, što vi kažete?

MP/Petar Horvatić/narod.hrFoto:Screenshot HRT-a


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •