Kategorije HrvatskaNaslovna

Europa se raspisala o Karamarku: Oslobodit ćemo Hrvatsku od komunista!

Širi dalje

AUSTRIJSKI konzervativni dnevnik Die Presse objavio je reportažu sa skupa Domoljubne koalicije u Osijeku, u kojoj se portretira predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.


Članak pod naslovomOslobodit ćemo Hrvatsku od komunista opisuje na početku predizborni skup HDZ-ove koalicije u Osijeku, a potpisuje ga novinar Thomas Roser, opisujući trenutak kada su u dvorani pred 3.000 ljudi ”’uz poznate pjesme iz devedesetih” svi stavili ruku na srce i slavili predsjednika HDZ-a, ‘jedinog koji se ne smije i stoji s bezizražajnim licem’.

”Ovu utakmicu ne možemo izgubiti, nalazimo se pred konačnom pobjedom! Hrvatsku ćemo osloboditi od komunista, Hrvatska će konačno slobodno disati!”, citira na austrijski Die Presse Ivana Anušića

, kandidata Domoljubne koalicije.

Predizborna kampanja opisana je kao ”svađa za glasove u podijeljenoj zemlji” u kojoj su nepomirljivo suprotstavljeni blok centra i ljevice predvođen socijaldemokratskim premijerom Zoranom Milanovićem i desno-nacionalni blok HDZ-ova Karamarka.

‘Naciju ne dijele ne toliko različiti koncepti vladanja ili izbjeglička kriza, nego ideologija’, piše Die Presse i dodaje kako ankete pokazuju smanjenje prednosti Karamarkom predvođene koalicije na dva do tri posto. O parlamentarnoj većini će se zato odlučivati ‘u koalicijskom pokeru nakon izlaska na glasanje’, a ‘jezičac na vagi’ predstavljat će ‘zastupnici nacionalnih manjina, regionalnih stranaka i zastupnici iz dijaspore’.

Die Presse piše za Karamarka da je bivši šef tajnih službi, da nije narodni tribun, a docirano govori o izbjegličkoj krizi, smanjenju poreza i investicijama u željeznice i poljoprivredu. Raspoloženje na predizbornom skupu u Osijeku se podiže samo kad spominje rat u Hrvatskoj i skreće u nacionalnu retoriku.

”Zajedno smo obranili domovinu i zajedno ćemo smijeniti ovu nesposobnu Vladu’, citira Die Presse Karamarka. Kao ključne teme spominju se ”obitelj, crkva i domovina”.

Navodi se i obećanje Domoljubne koalicije kako će za svako rođeno dijete platiti 1.000 eura, uz Karamarkov citat da ”nismo utemeljili Hrvatsku kako bismo nestali”.

MP/Die Presse

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metara

Japanski  skijaš-skakač Ryoyu Kobayashi postavio je na Islandu neslužbeni svjetski rekord preletjevši 291 metar, što…

4 sata prije

Jurčević: ‘Vidim se kao ministra kulture, Hasanbegović nije u igri’

Pregovori za formiranje nove parlamentarne većine i nove vlade nastavljaju se u ponedjeljak, a još…

6 sati prije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

7 sati prije