Kategorije HrvatskaNaslovna

MORH brani Krstičevića: Njegova brigada bila je 200 km daleko, riječ je o krivotovorinama

Širi dalje

Ministarstvo obrane (MORH) u utorak je regiralo na članak tjednika Nacional, u kojem piše da je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prijavljen za ratni zločin nad srpskim civilima u BiH tijekom akcije Maestral,



Iz MORH-a navode da je riječ o nizu laži, kleveta i neistina, kojima se Krstičevića neosnovano, neutemeljeno i bez ijednog dokaza optužuje za navodni masakr 32 izbjeglice koji su, kako se navodi u tekstu, počinili pripadnici Hrvatske vojske 13. rujna 1995. godine.

“Naslovom i sadržajem teksta, u kojem je iznesen niz laži i dezinformacija, grubo je oklevetan umirovljeni general Damir Krstičević, i to kao čovjek, hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade te kao ministar obrane Republike Hrvatske”, stoji u reakciji.

Iz MORH-a naglašavaju da je autorici teksta i prije objave odgovoreno da Krstičević, kao ni 4. gardijska brigada HV-a, u razdoblju koje se navodi u tekstu nisu bili na području gdje su se dogodili navodni zločini i ni na koji način nisu povezani s navodnim događajima.

“Naime, 4. gardijska brigada u operaciji Maestral bila je angažirana na zadaći u području između gradova Glamoča i Šipova. Zadaća je započela 8. rujna 1995. godine i trajala je do 10. rujna 1995., kada se 4. gardijska brigada s navedenog područja razmješta u matičnu bazu Split (vojarna Dračevac)”. Iz toga je razvidno “da 13. rujna 1995. godine 4. gardijska brigada nije bila na području mjesta Bravnice u BiH, već je tri dana prije razmještena u vojarnu Dračevac u Splitu, udaljenu preko 200 kilometara od navedenog područja”, ističe MORH.

“Ove činjenice jasno govore o pokušaju plasiranja neistina i neutemeljenih optužbi, kojima se nanosi šteta ugledu i časti ministra obrane Damira Krstičevića, 4. gardijske brigade i Republike Hrvatske”, poručuju iz MORH-a.

Krstičević će, doznaje Hina, zbog toga slučaja podnijeti privatnu tužbu.

Na sporni članak Krstičević je u utorak već reagirao odgovarajući na novinarska pitanja na marginama 2. međunarodne sigurnosne konferencije u Zagrebu. Rekao je kako smatra da je riječ o pokušaju destabilizacije i “specijalnom ratu” protiv 4. gardijske brigade, njega kao zapovjednika, ali i protiv Hrvatske.

Krstičević je ustvrdio da je kao zapovjednik vodio računa o tome da ne čini ono što ne bi želio da drugi čine njemu, te naglasio da svaki zločin mora biti kažnjen, a onaj tko ga je napravio mora odgovarati.

MP/foto:FaH/ tp


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

11 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

12 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

15 sati prije