Kategorije HrvatskaNaslovna

Nakon Perkovića i Mustaća Njemačka traži izručenje još trojice hrvatskih Udbaša

Širi dalje

U VEZI s kaznenim postupkom koji se vodi u Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Hrvatsku su, navodno, stigla još tri uhidbena naloga.



Stjepan Đureković ubijen je 1983.  a nedavno su, po europskom uhidbenom nalogu, Njemačkoj izručeni Josip Perković i Zdravko Mustać. Zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva na doživotni zatvor u Münchenu je već osuđen Krunoslav Prates.

Josip Perković je, nakon odugovlačenja, promjena zakona i pravnih smicalica hrvatskih vlasti, Njemačkoj izručen 24. siječnja 2014.,  Zdravko Mustać 17. travnja 2014. godine.

U krugovima koji su osobito zainteresirani za suđenje Perkoviću i Mustaću proširila se informacija da Njemačka traži izručenje još trojice udbaša.

Neslužbeno se spominju imena djelatnika tajne službe u bivšoj državi Miše Deverića, Franje VugrincaGorana Ljubičića, navodi Večernji list.

Službenu potvrdu te informacije nismo dobili, a Petar Pavković, odvjetnik Miše Deverića rekao da i on ima informaciju o uhidbenim nalozima, ali također neslužbenu.

Josip Perković je, nakon odugovlačenja, promjena zakona i pravnih smicalica hrvatskih vlasti, Njemačkoj izručen 24. siječanja 2014.,  Zdravko Mustač 17. travnja 2014. godine

Budući da se navedeni do sada nisu spominjala u vezi sa slučajem Đureković, pitali smo je li moguće da se spomenutu trojicu traži zbog eventualnog Perkovićeva ili Mustaćeva iskaza, budući da su njih dvojica već u rukama njemačkog pravosuđa. Pavković to u potpunosti odbacuje i skloniji je tezi da bi se, ako se pokaže da su uhidbeni nalozi doista podneseni, moglo biti riječ o progonu cijele hijerarhijske strukture bivše tajne službe koja je bila aktualna 1983. godine, kada je likvidiran Stjepan Đureković.

Prema pisanju Bože Vukušića, jednog od najboljih poznavatelja Udbe i autora više knjiga o toj temi, riječ je o ljudima koji su neposredno radili na obradi Stjepana Đurekovića.

Po Vukušićevim informacijama, Franjo Vugrinec je bio načelnik zagrebačke Udbe, Mišo Deverić je bio načelnik II. odjela (zaduženog za emigraciju), a Goran Ljubičić je bio operativac u II. odjelu.

U vrijeme ubojstva Đurekoviša Josip Perković bio je načelnik II. odjela na razini Službe državne sigurnosti Hrvatske, a Zdravko Mustać bio je šef cijele Službe bivše Jugoslavije.

M. Marković/foto:dw


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije