Nakon Perkovića i Mustaća Njemačka traži izručenje još trojice hrvatskih Udbaša

travanj 28, 2014 maxportal
Share Button

U VEZI s kaznenim postupkom koji se vodi u Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Hrvatsku su, navodno, stigla još tri uhidbena naloga.Stjepan Đureković ubijen je 1983.  a nedavno su, po europskom uhidbenom nalogu, Njemačkoj izručeni Josip Perković i Zdravko Mustać. Zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva na doživotni zatvor u Münchenu je već osuđen Krunoslav Prates.

Josip Perković je, nakon odugovlačenja, promjena zakona i pravnih smicalica hrvatskih vlasti, Njemačkoj izručen 24. siječnja 2014.,  Zdravko Mustać 17. travnja 2014. godine.

U krugovima koji su osobito zainteresirani za suđenje Perkoviću i Mustaću proširila se informacija da Njemačka traži izručenje još trojice udbaša.

Neslužbeno se spominju imena djelatnika tajne službe u bivšoj državi Miše Deverića, Franje VugrincaGorana Ljubičića, navodi Večernji list.

Službenu potvrdu te informacije nismo dobili, a Petar Pavković, odvjetnik Miše Deverića rekao da i on ima informaciju o uhidbenim nalozima, ali također neslužbenu.

Josip Perković je, nakon odugovlačenja, promjena zakona i pravnih smicalica hrvatskih vlasti, Njemačkoj izručen 24. siječanja 2014.,  Zdravko Mustač 17. travnja 2014. godine

Budući da se navedeni do sada nisu spominjala u vezi sa slučajem Đureković, pitali smo je li moguće da se spomenutu trojicu traži zbog eventualnog Perkovićeva ili Mustaćeva iskaza, budući da su njih dvojica već u rukama njemačkog pravosuđa. Pavković to u potpunosti odbacuje i skloniji je tezi da bi se, ako se pokaže da su uhidbeni nalozi doista podneseni, moglo biti riječ o progonu cijele hijerarhijske strukture bivše tajne službe koja je bila aktualna 1983. godine, kada je likvidiran Stjepan Đureković.

Prema pisanju Bože Vukušića, jednog od najboljih poznavatelja Udbe i autora više knjiga o toj temi, riječ je o ljudima koji su neposredno radili na obradi Stjepana Đurekovića.

Po Vukušićevim informacijama, Franjo Vugrinec je bio načelnik zagrebačke Udbe, Mišo Deverić je bio načelnik II. odjela (zaduženog za emigraciju), a Goran Ljubičić je bio operativac u II. odjelu.

U vrijeme ubojstva Đurekoviša Josip Perković bio je načelnik II. odjela na razini Službe državne sigurnosti Hrvatske, a Zdravko Mustać bio je šef cijele Službe bivše Jugoslavije.

M. Marković/foto:dw

Komentari
Share Button