Kategorije Vijesti

Hrvatski srednjoškolci osvojili sedam medalja na informatičkoj olimpijadi

Širi dalje

Na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2021, koja se od 1. do 5. rujna održala u online formatu, a domaćin je bio Zagreb, mlada hrvatska informatička reprezentacija osvojila je sedam medalja.



U konkurenciji 48 natjecatelja iz 11 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su dvije zlatne, jednu srebrnu i četiri brončane medalje, čime je Hrvatska zauzela odlično drugo mjesto u ukupnom poretku, odmah iza Poljske.

Lendvaj apsolutni pobjednik natjecanja

Jedan od naših osvajača zlatne medalje, Dorijan Lendvaj, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time postao apsolutni pobjednik natjecanja.

Republiku Hrvatsku na natjecanju su zastupala dva tima, jer domaćin natjecanja ima pravo i na dodatni tim, sastavljena od ukupno osam učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Izbornim pripremama.

Voditelji reprezentacije bili su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, i Gabrijel Jambrošić, stručni voditelj.

Pobjednik natjecanja Dorijan Lendvaj dugogodišnji je član Robotičko-informatičkog kluba Popovača, a većina ostalih natjecatelja članovi su Zagrebačkog računalnog saveza. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ i Python pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika do 20 godina i dva voditelja.

Natjecanje je organizirao Hrvatski savez informatičara, a na čelnim funkcijama u organizaciji bili su Ivan Paljak, predsjednik Znanstvenog povjerenstva, Matej Ferenčević, predsjednik Povjerenstva za provedbu i evaluaciju, dok je Krešimir Malnar bio predsjednik i izvršni direktor tog natjecanja.

Nastup naših mladih informatičara na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.

Program se financirao iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružile su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Hina/Foto: hsin.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

48 minuta prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

2 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

3 sata prije