Kategorije Vijesti

HVIDRA oplela po Beljaku traže rakciju institucija: ‘On govorom mržnje ispoljava svoje ekstremne stavove’

Širi dalje

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) u nedjelju je najoštrije osudila javne istupe predsjednika HSS-a, saborskog zastupnika Kreše Beljaka, ocijenivši da su njegovi ‘destruktivni govori mržnje i objave na društvenim mrežama’, usmjereni protiv hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.



Radi zaštite vrijednosti Domovinskog rata i ustavne zaštite prava ratnih stradalnika Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata RH, zatražila je očitovanje nadležnih institucija.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša u priopćenju su naveli kako Beljak blati hrvatske branitelje izjavom s nedavnog političkog skupa u Kalniku, da je tadašnji premijer Milanović, ‘trpio više od dvije godine šator neke šačice pijanaca u Savskoj’, i da ‘nema hrvatskog generala koji nije multimilijuner’, javlja RTL.

Ocjenjuju da Beljak svojim javnim istupima izražava ekstremne stavove nazivajući ‘šačicom pijanaca’ najteže hrvatske ratne vojne invalide i članove njihovih obitelji, koji su, navode iz HVIDR-e, “demokratskim metodama pokušavali riješiti svoje dugogodišnje probleme i regulirati zakonska prava, te upozoriti hrvatsku javnost na narušene vrijednosti Domovinskog rata, nakon višemjesečnog ignoriranja njihovih zahtjeva od strane tadašnje Vlade i nadležnog Ministarstva”.

Radi zaštite vrijednosti Domovinskog rata i ustavne zaštite prava stradalnika Domovinskog rata, regulirane čl. 58. st. 3. Ustava RH, u priopćenju traže očitovanje nadležnih institucija.

“Smatramo neprihvatljivim ovakvo vrijeđanje i izrugivanje nad žrtvom hrvatskih branitelja, posebice iz pijeteta prema obitelji pokojne 100%-tne HRVI Nevenke Topalušić, čija je smrt obilježila razdoblje mirnog prosvjeda ispred nadležnog Ministarstva”, ističu iz HVIDRE-e.

Dodaju i da Beljak, nazivajući hrvatske generale „multimilijunerima“, iskazuje netrpeljivost prema ratnim zapovjednicima koji su časno zaslužili svoje činove u oslobodilačkom Domovinskom ratu i predvodili hrvatske branitelje u borbi protiv velikosrpskog agresora.

HVIDR-a također traži očitovanje nadležnih institucija na Beljakovu izjavu kojom je, kako navode, “izjednačio partizanske zločine u Bleiburgu s VRO akcijom Oluja, te prekršio Ustav RH i Deklaraciju o Domovinskom ratu”.

Podsjećaju i na nedavnu Beljakovu objavu na društvenim mrežama, kojom je, kažu, izrazio žaljenje što zloglasna tajna policija UDBA nije pobila dovoljan broj hrvatskih emigranata i članova njihovih obitelji.

Iz HVIDR-e ocjenjuju da je riječ o “ljevičarskom ekstremizmu i govoru mržnje” i da Beljakova “mlaka isprika” nije dovoljna, jer je napao i na civilizacijske stečevine moderne Europe koja je svojim aktima, kao i zadnjom rezolucijom Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. “jasno osudila i izjednačila zločine totalitarnih komunističkih i nacističkih režima”.

Javne istupe i objave na društvenim mrežama saborskog zastupnika, predsjednika HSS-a i samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka proteklih dana osudili su i Ministarstvo hrvatskih branitelja i Udruga 100-postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) 1. skupine.

R.I./ Hina/Foto:pxll

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

1 sat prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

2 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

4 sata prije