Kategorije Vijesti

ISTRAŽIVANJE RTL-a: Kolinda i Milanović idu u drugi krug, Škoro pao nakon debate

Širi dalje

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prvi izbor s 27,9 posto, no u stopu je prati Zoran Milanović s 26,7 posto. Miroslav Škoro je pao ispod 20 posto – bira ga 19,3 posto ispitanika.



U usporedbi s rezultatima s početka prosinca i Grabar-Kitarović i Milanović bilježe rast nešto iznad postotnog boda, s tim da je kod predsjednice prošlih nekoliko mjeseci bio vidljiv trend pada, dok je Milanović blago rastao.

Mislav Kolakušić značajno se udaljio od vodećih kandidata i bira ga 6,8 posto ispitanika, što je gotovo 4 postotna boda manje nego početkom prosinca, a čak upola manje nego u studenom.

Ivan Pernar raste, sada je iznad 3 posto. Ispod toga su i Dalija Orešković i Dejan Kovač, ali oboje bilježe rast. Orešković bira 2,9 posto ispitanika, Kovača 2,2 posto.

Dario Juričan, odnosno Milan Bandić, je na 1,8 posto, udvostručio je potporu u odnosu na početak mjeseca. Istu potporu kao tada, ispod jedan posto, imaju i Katarina Peović i Anto Đapić. Nedjeljko Babić je najlošije rangiran. A neodlučnih, s obzirom na velik broj kandidata, ima dosta: 7,7 posto, pa oni teoretski mogu i presložiti poredak s vrha.

 


Samo mala nadopuna: provođenje istraživanja počelo je u utorak, na dan kada se na javnoj televiziji održalo sučeljavanje. Mali uzorak ispitanika obrađen toga dana, prije debate, pokazuje da je nakon nje rejting aktualnoj predsjednici i bivšem premijeru narastao, a Škori i Kolakušiću pao.

Prema ovim rezultatima očito je da će se predsjednik odlučiti u drugom krugu. Iako u drugom krugu Škoro i dalje najbolje stoji u srazu s oboje protukandidata, naravno kad bi ušao u drugi krug, i tu je vidljiv njegov pad.

Prema rezultatima, u drugom krugu sučelit će se Grabar-Kitarović i Milanović. Idemo vidjeti prvo tu, a onda i druge opcije.

U srazu aktualne predsjednice koju podupire HDZ i bivšeg SDP-ova premijera Milanovića, prednost ima Grabar-Kitarović. Bira je 49 posto ispitanika, Zorana Milanovića 45,9 posto.

Teoretski, 5,1 posto neodlučnih mogu donijeti prevagu, ali doista je gusto i sve je gotovo u razini statističke pogreške.

Usporedbom s rezultatima istraživanja s početka prosinca, kada smo ovaj sraz također testirali, predsjednici je potpora narasla gotovo za postotni bod, a Milanoviću pala za gotovo dva postotna boda.

U slučaju da se sučele rivali kojima se preklapa biračko tijelo, Miroslav Škoro i aktualna predsjednica Grabar-Kitarović – ishod je još napetiji! Miroslav Škoro 46,6 posto, Grabar-Kitarović 45,9 posto. Velik je broj neodlučnih – 7,5 posto i da, oni bi odlučili pobjednika.

Vidljivo je da je od početka mjeseca Škoro izgubio više od 3 postotna boda potpore, a Grabar-Kitarović raste za gotovo postotni bod. Zanimljivo je i da je značajno više ispitanika koji se ne mogu odlučiti! Baš kao i da više od 65 posto SDP-ovih birača u ovakvom srazu namjerava zaokružiti Škoru.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bez hrvatskih sudaca na Euru, Slovenaca čak sedam, dvojica iz BiH

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj od 14. lipnja do…

18 minuta prije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

1 sat prije

Raspudići ostaju bez novca iz Sabora, ali ima štos da Mostu uzmu 532.000 eura

Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak…

2 sata prije