Kategorije Sport

Bez hrvatskih sudaca na Euru, Slovenaca čak sedam, dvojica iz BiH

Širi dalje

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj od 14. lipnja do 14. srpnja gdje će Hrvatska igrati u grupnoj fazi protiv Španjolske, Albanije i Italije.



Objavljena su imena 18 sudaca i njihovih pomoćnika te VAR i AVAR ( asistent VAR) sudaca za 51 utakmicu na Europskom prvenstvu. Na popisu nema nijednog hrvatskog suca.

Nama čak ni Ivana Bebeka, koji je prije dvije godine zbog godina prestao suditi, ali je uvršten na Uefinu listu VAR sudaca i često je radio kao VAR sudac na utakmicama Lige prvaka.

Kad je riječ o susjedstvu, Slovenci će u Njemačkoj imati čak sedam sudaca. Slovence predvodi Slavko Vinčić, koji je izabran za glavnog suca, a uz njega će biti i pomoćnici Tomaž Klančnik te Andraž Kovačič. Za VAR suca je odabran Neid Kajtazović

dok su u kategoriji četvrtog suca i rezervnih pomoćnika Rade Obrenović te Jure Praprotnik.

Na Euru će biti i dva suca iz Bosne i Hercegovine Irfan Peljto te Senad Ibrišimbegović. Njemačku delegaciju predvodi Daniel Siebert, koji je nedavno sudio derbi Hajduka i Dinama, a na Euru će se naći i tri suca iz Argentine.

Po prvi puta, na EP-u će sudjelovati i jedna sutkinja. Francuskinja Stephanie Frappart, koja je ove sezone sudila na nekoliko utakmica u UEFA-inim natjecanjima muških klubova i reprezentacija, na EURO-u će biti četvrta sutkinja.

Francuskinja je u ožujku postala prva žena koja je sudila kvalfikacijsku utakmicu za svjetsko prvenstvo i to u pobjedi Nizozemske 2:0 nad Latvijom u Amsterdamu.

“UEFA EURO 2024. vrhunac je europskog reprezentativnog nogometa s najboljim momčadima koje se natječu i zato smo odabrali najbolje suce koji će suditi ove utakmice. Svi odabrani suci dosljedno su radili prema najvišim standardima u UEFA-inim vrhunskim natjecanjima, kao i u njihovim domaća natjecanja. Izuzetno su se dobro pripremili za ovu poziciju i imamo puno povjerenje u njih da će pokazati svoju kvalitetu na završnom turniru”, izjavio je Roberto Rosetti, UEFA-in izvršni direktor za suđenje.

Cijeli popis možete pogledati OVDJE. 

Na Uefinol listi elitnih sudaca nalaze se 33 suca. Hrvata nema među elitom, a u prvoj skupini Uefinih djelitelja pravde, među 55 sudaca, nalazi se hrvatski suci Igor Pajač i Duje Strukan 

U drugoj kategoriji, koja broji 207 sudaca, su Bel Dario, Ante Čulina, Fran Jović, Patrik Kolarić te Ivana Martinčić koja sudi i na muškima i na ženskim natjecanjima.

U elitnoj skupini sudaca od Hrvata je ranije je bio Ivan Bebek (promoviran 2015.) a nakon što je prije dvije godine zbog starosti prestao suditi, uvršten na na Uefinu listu VAR sudaca.

M. Marković /Foto: epa


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Društvene mreže ‘gore‘ zbog Modrićevog poteza: “Pogledajte što Luka radi”

Nogometaši Reala plasirali su se u finale Lige prvaka nakon što su u uzvratu u…

56 minuta prije

Plenković ima novi pozdrav na sjednici Vlade. “Moj sin ga obožava”

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre na jednoj od posljednjih sjednica Vlade u aktualnom sastavu.…

1 sat prije

Pogledajte Modrićev sprint preko cijelog stadiona kojim je spasio Real

Real se  plasirao u finale Lige prvaka nakon što su u uzvratu u Madridu preokrenuli…

2 sata prije