Kategorije Vijesti

Koja zemlja bivše Jugoslavije se najlošije nosi s koronom?

Širi dalje

Prosječna stopa smrtnosti od koronavirusa u državama bivše Jugoslavije iznosi 2,7 posto. Broj potvrđenih slučajeva  je 7.170,  preminulih ukupno 196, pokazuju službeni podaci s današnjim danom, javlja N1.



Prema podacima koje su izvukli, stopa smrtnosti najveća je u Sjevernoj Makedoniji i iznosi 4,5 posto. Sjeverna Makedonija ima 663 osobe pozitivne na koronavirus, uz 30 smrtnih slučajeva.

Bosna i Hercegovina, u kojoj je do sada potvrđeno 857 slučajeva, ima 35 preminulih, uz stopu smrtnosti od 4,1 posto.

Slijedi Slovenija s 3,8 posto, ona bilježi 1124 zaražene osobe i 43 preminule, zatim Srbija koja ima najveći broj potvrđenih slučajeva – 2867 i 66 mrtvih te ima stopu smrtnosti od 2,3 posto.

Hrvatska je pretposljednja s 1,4 posto i službeno 1407 slučajeva te 20 mrtvih.

Najnižu stopu smrtnosti ima Crna Gora (0,8 posto), koja je ujedno i posljednja država na tlu Europe u kojoj je koronavirus registrira

N1/Bogdan Mijović

Na krati koju je objavio N1 nema Kosova ( Kartu je radio N1 Neograd). Na Kosovu je, po službenim podacima od  8. travnja u 18 sati, registrirano 184 osobe oboljele od od koronavirsa, preminulih je 5 što je 2, 7 posto.

Točno onoliko koliki je prosjek za ostalih šest država pa ukupno stopa smrtnosti u odnose na oboljele ostaje ista – 2,7 posto.

Od deset europskih država s najvećom stopom smrtnosti od koronavirusa, čak sedam bilježi više od deset posto preminulih u odnosu na broj potvrđenih slučajeva.

Na vrhu “crne liste” je Italija, u kojoj ta stopa iznosi čak 12,7 posto, a slijede Velika Britanija s 12,3 posto i  Nizozemska s 11 posto.

Stopu smrtnosti od deset posto i više imaju još Francuska (10,4), Belgija (10,1) i Španjolska (10 posto). U toj grupi je i San Marino koji ima stopu od 10,2 posto, makar na znatno manjem uzorku. U državi koja broji nepunih 34.000 stanovnika, potvrđena su 333 pozitivna slučaja, uz 34 smrtna ishoda.

Visok postotak smrtnih slučajeva u odnosu na broj zaraženih ima i Švedska (8,7 posto), dok posljednja dva mjesta na listi zauzimaju Mađarska i Albanija.

Najvišu stopu smrtnosti na svijetu nominalno ima afrička država Zimbabve – čak 27,3 posto, ali je taj postotak izveden iz svega 11 zaraženih i tri smrtna slučaja.

Stopa smrtnosti od koronavirusa na svjetskoj razini iznosi 5,9 posto, a vrijedan pažnje je i podatak da dvije od pet država s najvećim brojem zaraženih u svijetu imaju znatno nižu stopu – Sjedinjene Američke Države 3,4 posto i Njemačka 2,1 posto.

M.M. /Foto:Maxprtal/N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi koronavirus

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

9 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

15 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije